Vybourání příčky mezi kuchyní a pokojem

28.04.2011 Služby bytového architekta

Příčka dělila původní prostor na dvě úzké „nudle“, po vybourání vznikl příjemný prostor čtvercového půdorysu. Nově se řešila podlaha a kuchyňská sestava s ostrůvkem.

+

Přízemní byt domu z konce 19. století má zaklenuté místnosti, klenby vzbuzovaly dojem, že dispozice je neměnná a příčky se ze statických důvodů nedají bourat. Průzkum (potvrzený statikem) však ukázal, že styk klenebních polí nad kuchyní a obývacím pokojem je zachycen do ocelového I profilu a příčka pod ním nemá na únosnost stropů žádný vliv. Naskytla se tedy možnost propojit obě úzké místnosti a vytvořit velkorysý obytný prostor.

Klienti se rozhodli spojit bourání příčky s novou podlahou a novou kuchyňskou sestavou, která by odpovídala otevřenému řešení prostoru. Vzhledem k hodnotnému vybavení obývacího pokoje (pohovka, křeslo, jídlení stůl, starožitná skříňka) chtěli zařízení i rozmístění nábytku zachovat a kuchyň mu přizpůsobit. Speciálními požadavky rodiny „basketbalového“ vzrůstu na kuchyň byla výška pracovní plochy 102 cm a bezúchytkový systém otevírání.

Jako podlahu jsme společně s klienty vybrali průmyslovou mozaiku, která je velmi kvalitní, a přitom poměrně levná. Na základě vzorků se klienti rozhodli pro teakovou, k této tmavé dřevině a dřevěným skříňkám v pokoji jsme zvolili čistě bílý kuchyňský nábytek včetně bílých pracovních desek a obkladů z HI-MACSu (umělý kámen). Spotřebiče (chladnička, myčka, horkovzdušná a mikrovlnná trouba) se zachovají z původní kuchyně, nově se pořídí pouze indukční varná deska a dřez z HI-MACSu, který s pracovní deskou vytvoří jednolitý celek. Do sestavy bylo třeba zakomponovat také pračku, pro kterou není v koupelně dostatek místa.

Původní kuchyňská sestava tvořila půdorysné písmeno U, které obtáčelo stěny kuchyně od skříněk s televizorem (umístěným proti pohovce) až po otvor v příčce mezi kuchyní a obývacím pokojem. V první části vedle televizoru stály tři vysoké skříně se spotřebiči, v rohu na sebe navazovaly dřez a plynový sporák, zasunutý do výklenku nosné stěny, proti vysokým skříním stála nízká část s pracovní plochou. Nevýhodou řešení nebyl jen vysoký úzký prostor obou místností, ale také špatné propojení kuchyně s jídelním stolem.

Nová sestava měla být volně otevřená, aby nevytvářela optickou bariéru, lépe navazující na jídelní kout, přitom ale funkčně jednoznačně oddělující provoz kuchyně od obývacího pokoje.

I když prostor s čtvercovým půdorysem působí velmi příjemně, pro optimální řešení obytného prostoru s kuchyní vyhovuje lépe podélný tvar, kde na sebe postupně navazují kuchyň, jídlena a relaxační část pokoje. Atypické členění nábytku a poloha rozvodů neumožnily respektovat přesnou posloupnost kuchyňských pracovišť, přesto se při jejich rozmístění bralo v úvahu především pohodlné vaření s co nejmenším počtem „zbytečných“ kroků.

Kuchyň se rozdělila do tří skupin, aby nebránila volnému průchodu z kuchyně směrem k obývacímu pokoji, ani k jídelnímu stolu. Nejvyšší část s vysokými skříněmi se přistaví k nosné stěně proti oknům, kde bude opticky nejméně vyčnívat, „překážet“. Druhá část sestavy naváže půdorysně i výškově na skříňky s televizorem a třetí – nejnižší – vytvoří ostrůvek uprostřed místnosti. Na záda ostrůvku naváže nízká knihovna otevřená směrem do obývacího pokoje.

Do vysoké sestavy se v levém okraji začlenila chladnička, navazuje pracovní plocha s varnou deskou, pak pečicí blok s troubami a sestavu zakončuje spižní skříň. Výšku sestavy určila chladnička (190 cm), nad kterou probíhá ještě řada skříněk vysokých 60 cm. Protože jsou značně vysoko, budou sloužit jako úložný prostor pro méně používané předměty a ukryje se v nich také zabudovaná digestoř. Výklenek v nosné zdi za varnou deskou se využije pro ukládání drobných spotřebičů (mixer apod.), překryjí ho posuvná dvířka z conexového skla, pevnou část zdi vedle výklenku se obloží stejným sklem. Hladký materiál beze spár se bude dobře omývat, tady za varnou deskou je to obzvláště důležité.

Druhá část sestavy navazuje na odpad a přívod vody, tady bude uprostřed pracovní plochy umístěn dřez, v krajních polohách pračka a myčka. Spodní část sjednotí „rám“, který na bocích překryje pračku a myšku. Pracovní deska s dřezem plynule přejde „ohnutým“ HI-MACSem v obklad stěny, který bude zakončen pod nástěnnými skříňkami.  Vzhled skříněk opticky odlehčí dvířka z connexového skla bez rámečku.

Protější ostrůvek bude mít pouze pracovní plochu bez jakýchkoliv vestavěných spotřebičů, spodní skříňky v podobě hlubokých kontejnerů budou mít vnitřní členění pro ukládání nádobí všeho druhu. Knihovna navazující na ostrůvek je o 15,5 cm vyšší, tento rozdíl (opět obložený HI-MACSem) se využije pro umístění osvětlení, vypínačů a elektrických zásuvek na drobné spotřebiče.

Pro výrobu kuchyně jsme oslovili tři kuchyňská studia, Sykora, Katalpa a Nolte. Sestavu z leskle lakovaných desek MDF  (přesně podle návrhu) by Studio Sykora vyrobilo za cenu cca 300 korun, Katalpa za 230 tisíc. Klienti si nakonec vybrali studio Nolte, které za cenu 230 tisíc kuchyň vyrobilo v provedení lesklá folie. Vzhledem k výrobnímu programu firmy ale došlo k několika změnám, například u nástěnných skříněk namísto skleněných dvířek budou plná.

Cena kuchyní se odvíjí nejenom od velikosti skříněk a povrchového materiálu, ale také podle zvoleného vnitřního programu a typu kování. V tomto případě klienti volili nejvyšší kvalitu pojezdů a vysoký standard vnitřního vybavení, tomu kovové profily pro bezúchytkové otevírání. Položkou, která do ceny kuchyně není započítaná, jsou pracovní desky a obklady. Jejich výroba na míru včetně zakomponovaného dřezu přišla na cca 80 tisíc. HI-MACS je však velmi ušlechtilý a trvanlivý materiál s vynikajícími vlastnostmi, který celou kuchyň posunuje do nadstandardní kategorie.

-věk