Kuchyň v rodinném domě

16.05.2009 Služby bytového architekta

Jedna z prvních místností, kterou je potřeba v novém rodinném domě vybavit, je kuchyň. Přes obecně platné zásady pro pohodlné vaření vyžaduje každý prostor individuální přístup.

Požadavky klienta

Obdélníková místnost o rozměrech 390 x 224 cm, určená pro kuchyň, navazuje na obytný prostor užší stěnou s volným průchodem bez dveří, na protější užší stěně jsou dveře do spižírny. Na širší stěně nejblíže spižírny je pásové okno s výškou parapetu 120 cm. Na této stěně jsou přichystány také instalace (voda, odpad) a odtah digestoře.

Při konzultacích s klientem se vyjasnily jeho požadavky – přeje si sestavu v bílé barvě s lesklým lakem, moderní, tvarově velmi jednoduchou a s kvalitními elektrospotřebiči. Pracovní desku by si představoval dřevěnou, nebo takovou, která by ladila s tmavě šedivou keramickou dlažbou. Přál by si někde využít i svěží (jarní) zelenou barvu, aby se místnost vyjasnila a navozovala atmosféru zahrady, do níž se pohledově kuchyň otvírá oknem. Sestava bude vyrobena na zakázku truhlářem, neměla být zbytečně předražená (vyloučili jsme tedy pracovní desku z přírodního nebo umělého kamene), ale solidní, praktická a nadčasová. V sestavě se musí počítat s konkrétní vysokou chladničkou, kterou už klient zakoupil.

Co znemožnilo optimální řešení

Tvar sestavy byl předem určený rozměry místnosti a vstupy, jednoznačně musela být ve dvou protilehlých linkách. Vývody instalací a okno na jedné stěně ale znemožnily řešení, které by rozdělilo vaření a mytí do protějších stran. Za těchto podmínek by bylo optimální rozdělit kuchyň na nízkou sestavu pod oknem (s mytím, vařením a pracovní plochou) a vysokou sestavu na straně protější. Do vysokých skříní by bylo možné zakomponovat chladničku, horkovzdušnou i mikrovlnnou troubu, případně další spotřebiče, poblíž dřezu by se umístila myčka nádobí (varianta 1).

Takému řešení ale zabránila poloha vstupního otvoru, který je na jedné limitován příčkou lemující schodiště v obytném prostoru. Tato příčka přesahuje hloubku kuchyňské linky, otvor je tedy posunut až do protějšího okraje místnosti, aby nebyl příliš úzký a stísněný. Tím se ale na této straně vylučuje umístění vysokých skříní, ani nízké skříňky není možné protáhnout na celou délku stěny.

Výsledné řešení sestavy

Varianta 2 rozmístila vysoké skříně do dvou jedině možných poloh, kde by opticky místnost nezatěžovala, tedy do rohů. Při vstupu je vlevo první vysoká skříň s pečicím blokem, úhlopříčně naproti (vedle spižírny) je další vysoká skříň se zakomponovanou chladničkou.

Při stěně pod oknem musí být kromě pečicího bloku umístěna ještě varná deska i dřez, pracovní plocha tu tedy nezůstává dostatečně velká a musí se rozšířit na protější stranu. Tady bude deska nad nízkými skříňkami protažena jako konzola o 30 cm, aby se k ní mohla přistavit stolička pro práci vsedě. Tím se taky „zjemní“ pohled do kuchyně z obytného prostoru, skříňky nebudou tak tvrdě vyčnívat, nábytek bude postupně narůstat až po nejvyšší skříň v rohu.

Přestože okno s výhledem do zahrady bude velmi příjemné při práci v kuchyni, trochu zkomplikovalo rozmístění horních nástěnných skříněk. Byl by tu vhodnější parapet přibližně stejné výšky, jakou má pracovní deska (cca 90 cm), skříňky nad ním už jsou příliš vysoko a budou obtížněji přístupné (naštěstí je klientova partnerka vysoká).

Mezi nástěnné skříňky bude zabudovaná digestoř, ke spodním skříňkám se přičlení myčka nádobí. Do vysoké skříně se zakomponují trouby, nad kterými je vhodné kvůli odvětrávání umístit nerezovou větrací mřížku. Ze spotřebičů jsme vybrali trouby Elektrolux a myčku AEG, které jsou nejenom kvalitní, ale také sestavě i dané chladničce vyhovují svým designem a povrchem z matné nerez oceli. Ze stejného materiálu byly vybrány také hladké úchytky na dvířka skříněk a vodovodní baterie jednoduchého tvaru.

Mezi úložné skříňky protější vysoké sestavy – vedle chladničky – jsme navrhli jednu skříňku se žaluzií na boční straně, kde budou po ruce (a přitom schované) malé domácí spotřebiče: mixer, šlehač apod. Tady jsme klientovi doporučili elektrické zásuvky uschované v pracovní desce, aby se nemuselo znovu „kutat“ do omítky stěny.  Ve vysoké skříni je opět větrací mřížka, aby mohla „dýchat“ chladnička.

Sestava bude vyrobena z lakovaných desek MDF, které jsou pevné, dobře se opracovávají (nedrolí se jako dřevotříska) a jsou cenově přijatelné. Pracovní desku jsme vybrali v tmavší šedivé barvě, která „čmouhami“ připomíná cementovou kletovanou omítku. Barevně i dezénem ladí s dlažbou. Zelenou barvu mohou mít stěny kuchyně.

Za zmínku stojí také stolička pro práci v kuchyni, která musí být vyšší než židle k jídelnímu stolu. Vybrali jsme mu takovou, která má nastavitelnou výšku od 55 do 80 cm, dobře se tedy přizpůsobí výšce pracovní desky i výšce jakékoliv postavy.

Bydlení IQ