Studie rodinného domu

06.10.2009 Individuální bydlení, Rodinné domy

Patrik Zamazal, Pavel Griz / MOLO architekti
Přízemní nízkoenergetická dřevostavba poskytuje přímé propojení bydlení se zahradou a pocit soukromí.

Pozemek čtvercového půdorysu je obklopen rezidenční zástavbou smíšeného charakteru. Přístupný je z jihozápadní strany.

Nízká hmota přízemního domu s plochou střechou je situována ve spodní části pozemku paralelně s jeho severovýchodní stranou. Tvar a dispozice domu reagují na vzrostlé stromy. Společně s venkovní dílnou a garáží dům rozděluje zahradu na menší prostory s odlišným charakterem. Dispozice splňuje požadavky na provoz, propojení exteriéru s interiérem a pocit soukromí. Srdcem domu je hlavní obytná místnost spojená bezbariérově s terasou. Na hlavní obytnou místnost je navázána pracovna, ložnice a zimní zahrada.

V druhém křídle domu je pokoj pro hosty a provozní část s technickou místností, prádelnou, šatnou a spíží. Dům je s ohledem na okolí otočen do vlastní zahrady, okna k sousedním pozemkům jsou opatřena mléčným sklem.

Konstrukčně je dům řešen jako dřevostavba systému „two by four“ založená na mikropilotech. Skladba obvodového pláště s tepelnou izolací v celé jeho síle vykazuje tepelný odpor řadící dům do kategorie nízkoenergetických staveb. Materiály obvodového pláště – horizontálně a vertikálně kladená povrchově neupravená modřínová prkna a zelená střecha dále podporují výchozí tvůrčí záměr splynutí domu se zahradou.

Autorská zpráva