Rodinný dům ve Zdibech

07.11.2018 Ekologie, Individuální bydlení, Rodinné domy

Martin Čeněk
/ Nízkoenergetická dřevostavba se otevírá na jih do zahrady terasou, s níž je hlavní obytný prostor opticky spojen bezrámovým prosklením.

+

Pozemek ze severu chráněný lesem a k jihu se mírně svažující do polí byl svou polohou ideální pro energeticky úsporný dům. Nakonec pro mladou rodinu vznikla dřevostavba, která je z energetického hlediska blízko hranice pasivního standardu a snaží se využívat přírodní materiály. Hlavně ale má být jednoduchá a racionální, což je rovněž velmi podstatné pro udržitelnou architekturu.

Domek je orientován souběžně se sousedním katalogovým domem, ke kterému sice vytváří jasný kontrast, ale nemá ambici jej – ani opticky – přebíjet. Svou orientací na pozemku vytváří bariéru mezi silnicí ze severu
a velkou zahradou na jihu.

Podstatou je několik jednoduchých hmot složených v kompaktní tvar. Celé
2. NP je obloženo dřevěnými zkosenými palubkami, které jsou i na stínicích panelech a na zábradlí terasy. Patro je usazeno na dvou příčných šedých stěnách, přes které je mírně vykonzolováno. Mezi ně je pod objem patra vsunuta hmota přízemí a samostatná hmota zahradního skladu, obě červeně omítané. Krytý prostor mezi nimi slouží jako carport.

Na jih do zahrady se dům otevírá terasou, s níž je hlavní obytný prostor domu opticky spojen velkým bezrámovým prosklením stíněným proti letnímu slunci. Časem by na terasu měl ještě navázat bazén. Na sever je pak hmota kompaktnější a je charakterizována pásovým oknem nad rovinou ploché střechy, které poskytuje horní severní světlo koupelnám. Zároveň tato zvýšená šikmá část střechy slouží k ideálnímu osazení solárních kolektorů.

Vnitřní uspořádání se snaží o otevřenost obytných prostor, posuvné panely nabízejí možnosti spojování, či uzavírání zón domu. Naopak komunikace byly minimalizovány. V centrální části domu je hlavním prvkem lehké schodiště zavěšené na nerezových táhlech. Vestavný nábytek byl navržen zcela jednoduchý, bílý, splývající se stěnami – cílem je dát prostor uživatelům
a jejich životu v domě.

Konstrukčně je dům řešen jako jednoduchá sloupková dřevostavba, všechny konstrukce jsou difúzně otevřené a spoje vzduchotěsné. Prosklení, včetně velkého okna v obývacím pokoji, je vyrobeno z kvalitních izolačních trojskel.

O vytápění se stará malý elektrický kotel a nízkoteplotní podlahové vytápění v přízemí doplněné o deskové radiátory v patře. Užitková voda je ohřívána v samostatném zásobníku využívajícím teplo ze solárních panelů na střeše. K větrání slouží rekuperační jednotka s rozvody v podhledech. Jelikož tepelné ztráty domu jsou velmi nízké a zcela pokryté těmito systémy spolu se zimními solárními zisky přes prosklení obývacího pokoje, krb v obývacím pokoji slouží již jen ke zpříjemnění zimních večerů.

Zastavěná plocha 120m2 (včetně carportu a skladu), užitná plocha 145m2 (bez carportu, 20m2).

Spolupráce Martin Trmal, Martin Růžička – Penatus (výrobní dokumentace); Jan Margold, Roman Forfera (statika); Vítězslav Čeněk (návrh zahrady, TDI),

Autorská zpráva
Foto autor

+

+

+

+

+