Rodinný dům v Sóskút, Maďarsko

03.01.2020 Individuální bydlení, Rodinné domy

Budapesti Műhely
/ Staré selské stavení se stalo výchozím archetypem pro návrh
podmíněný regulacemi, přesto je dům zcela současný.

*

Kousek od hlavního města, jihozápadně od Budapešti, byl postaven v obci Sóskút dům venkovského charakteru, ale výrazově zcela soudobý. Dům stojí na okraji lesa na parcele o velikosti 1,5 ha, kde střídmě jednoduchá stavba vytváří velkorysé prostorové vztahy. Přestože nedaleko tepe rušný městský život, zde si můžeme vychutnat klid přírody a samotu statku.

Středoevropský archetyp
Požadavky na bydlení ve venkovském domě se za posledních sto let hodně změnily, ale staré maďarské selské stavení se stalo výchozím archetypem pro návrh podmíněný přísnými místními regulacemi. Použití tradičních materiálů, šikmá střecha a vzdálenost 50 m od silnice značně omezovaly svobodu architekta, výsledkem je přehodnocení tradice dané oblasti a přizpůsobení starého selského dlouhého domu novým potřebám.

Modulární systém
Půdorys je založen na modulárním systému z jednotek o ploše 12 m2. Velikost byla zvolena jako optimální pro menší místnosti, opakuje se ve dvou řadách
v logické návaznosti: na jedné straně jednotkově velké pokoje, uprostřed chodba procházející celým domem, na protější straně menší místnosti pro koupelny, zázemí a sklady. Dva asymetrické prvky pomáhají podtrhnout účinek systému. Hlavní obytný prostor ze čtyř modulů se otevírá směrem do podkroví přidáním třetího prostorového modulu, dva moduly po obou stranách domu tvoří venkovní terasy; jsou vytaženy tak, aby nevytvářely příliš silnou příčnou osu.

Průběžné prostory
Sedlová střecha navazuje na lidovou architekturu souměrností a sklonem
41 stupňů. Hřbet střechy se propisuje na levé straně chodby, která je nezávislá na modulárním systému. Linka hřebene tak prochází celým domem
a vytváří jeho podélnou osu se sloupy. Jihovýchodní fasáda směrem k lesu má hluboký přesah střechy, který chrání boční terasu před deštěm i jižním sluncem. Na přední jihozápadní štítové straně prodloužená část střechy
s viditelným krovem definuje multifunkční prostor: může sloužit jako přístřešek parkování, ale především se stává obrovskou zastřešenou terasou pro setkávání širší rodiny.

Hravé použití materiálů
Výběr materiálů rovněž vychází ze zakořeněných tradic, ale umístění dřevěné a kovové střešní krytiny vyznává vlastní zásady domu. Nad vyhřívanou částí obydlí má střecha šindelovou krytinu, zatímco přesahy a zastřešená terasa mají krytinu plechovou. Fasády se sjednotily se střechou; tři stěny mají obklad ze šindelů, ale kovová plachta severovýchodní fasády spolu s pruhovanou plochou kovových rolovacích vrat dávají domu celkový výraz a osobitost.

Propojení se zahradou a lesem
Stavba stojí na pomezí dvou odlišných lokalit – křovin a strmého lesního svahu. Dům se chová jako filtr: dělí je od sebe navzájem, ale zároveň je spojuje. Umožňuje jim vstoupit do interiéru, kde se jejich působení propojuje do bohatých vizuálních obrazů.

Podle autorské zprávy
Foto Tamas Bujnovszky

*

Projekt: H House, Sóskút, Maďarsko
Vedoucí architekt: Tamás Dévényi / Budapesti Műhely
Spoluautoři: István Kovács, Eszter Mihály, Orsolya Takács, Viktor Vadász
Zahrada: Zsuzsa Bogner
Realizace: 2008–2011
Užitná plocha: 180 m2

www.budapestimuhely.hu