Rodinný dům na rohové parcele

16.02.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Andrea Jašková
/ Půdorysný tvar domu do písmene L vytváří soukromí pro terasu, která je otevřená do zahrady a z ulice „neviditelná“. 

*

Novostavba rodinného domku se nachází na rohové parcele. Dům proto lemuje pozemek podél komunikace a otevírá se do prostoru zahrady. Rodina tak může trávit společné chvíli v soukromí a maximálně tak využít maličký pozemek. Jelikož je parcela mírně ve svahu, je dům navržen na dvou výškových úrovních. Technická část je vyvýšena, orientována k severní straně pozemku a k příjezdové komunikaci, obytná část je umístěna níže a lemuje západní stranu pozemku. Pokoje tak mají orientaci východ-západ. Půdorysný tvar domu do písmene L vytváří krytý prostor pro terasu, která je z ulice „neviditelná“. Terasa přímo navazuje na obývací prostor s jídelnou a je otevřená do zahrady. V patře domu je soukromá zóna, dětské pokoje
a ložnice s výstupem na malou terasu na střeše garáže.

Koncepce domu
Investoři si přáli dvoupodlažní dům s plochou střechou a garáží. Obávali se však toho, že na rohové parcele na křižovatce nebudou mít příliš soukromí. Dům je proto uzavřen směrem do ulice a tvoří tak jakousi „zeď“ před pohledy zvenčí. Parcela je naštěstí orientována tak, že její jihovýchodní část má výhled do krajiny a severozápadní sousedí s místní komunikací. Poloha domu na parcele dovolila umístit obytné místnosti k výhledům do zahrady a terase zajistila soukromí.

Dispozice objektu
Dům je v půdoryse „rozevřené L“ a jeho strany kopírují tvar pozemku tak, aby dodržely minimální odstupové vzdálenosti od silnice. Hmoty se vzájemně prolínají a v severní části vznikne funkční krytý vstup. Prosklená vstupní hala lichoběžníkového půdorysu zdůrazňuje vzájemné postavení obou kvádrů a lze z ní projít přímo na terasu.
U vstupu je umístěna šatna pro hosty a dále pak prostorná šatna na sezónní věci pro rodinu. Je zde také malá koupelna, prádelna a technická místnost
s východem do krytého závětří domu, kde lze uskladnit dřevo na topení.
Ze vstupní chodby vede několik schůdků do garáže s dílnou a skladem na sportovní vybavení.
V přízemí je umístěna prostorná kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem, to vše v přímé návaznosti na terasu. Schodiště, které lze od obývacího prostoru oddělit posuvnou příčkou, vede do patra s ložnicí a dvěma dětskými pokoji. Ložnice zde má vlastní šatnu i koupelnu a také vstup na terasu s výhledem do zahrady. Oba dětské pokoje jsou přístupné přes malou šatnu a využívají společnou koupelnu a WC.

Materiály a konstrukce
Investoři si přáli dům z cihlových tvárnic s převahou přírodních materiálů.
V interiéru je tedy použito hojně dřevo, keramika, kámen a přírodní omítky. Dřevěná okna jsou doplněna dřevěným obkladem fasády. Terasa je rovněž dřevěná, na střešní terase se počítá se dřevěným roštěm a kačírkem. Nízkoenergetické řešení domu výhledově počítá s využitím solárních panelů nebo jiných alternativních zdrojů energie.

Autorská zpráva