Rodinný dům na Proseku

18.01.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Václav Mudra, Michal Bureš / Atelier Kvadrant
/ Hluku z komunikace brání zeď, která odděluje vstupní atrium. Svažitosti terénu se dům přizpůsobil rozdělením do dvou pavilonů.

*

Na počátku byl celkem ošklivý a nezajímavý řadový rodinný dům se sedlovou střechou z počátku 20. století stojící na uliční čáře podél ulice. Vytvořili jsme dlóóóuhou řadu variant, jak jej přestavět, ale pořád měl výsledek nějaké nedostatky – buď dispoziční, nebo ekonomické (vysoká cena). Tak klienti dospěli k pomyšlení na nový dům.

Pozemek je svažitý směrem k jihu s monumentálním rozhledem, ale značně zatížený hlukem ze stoupání motorových vozidel na „náhorní planinu“ Proseku. Využít rozhledu bylo snadné, protože ve výhledu žádné stavby nepřekážejí. Svažitosti jsme se přizpůsobili rozdělením domu na dva „pavilony“ umístěné na terénu a propojené krátkým schodištěm. Hluku má bránit zeď, která zvenčí působí jako fasáda. Aby ale dům nebyl nekomunikativní, příliš uzavřený a odvrácený na opačnou stranu od ulice, jsou vrata pro vjezd aut navržena z obyčejného drátěného skla, které neumožní vhled, ale prozradí prostor a světlo, které jsou za nimi. Také doufáme v životaschopnost vysazených popínavých rostlin. Projdeme-li touto zdí, vstoupíme do atria, které poskytuje kryté stání pro jedno auto, nabízí točnu pro snadný výjezd a uvítá příchozí svítící skleněnou plastikou od Pavla Karouse.

Z předsíně domu lze vejít bezprostředně do ložnicového pavilonu (šatna/chodba, koupelna, ložnice, pracovna, technická místnost), sejít do přízemí pavilonu (salon, kuchyně, přípravna, WC), nebo po několika schodech vystoupit na galerii s knihovnou a „hotelovým“ pokojem hosta.

Energii šetří tepelné čerpadlo vzduch-voda, které spolu se dvěma solárními kolektory na střeše nižšího pavilonu tvoří technologickou soustavu k výrobě tepla i teplé užitkové vody. Poukazem na provozní náklady jsme přesvědčili klienta rovněž k instalaci systému nucené ventilace (všech prostor vyjma garáže) s rekuperací odpadního tepla. Obvodové stěny jsou zatepleny 20 cm grafitového polystyrenu a okenní otvory vyplňují kvalitní dřevohliníková okna s izolačními trojskly.

V interiéru, který jsme kompletně navrhovali a dodávali (jak nákupy, tak individuálně vyráběné prvky), jsme se snažili o jakýsi minimalismus s lidskou tváří. Ta ovšem nespočívá v dekoraci, ale ve výběru materiálů – odstínů dřeva nebo dřevěných dekorů, nepoužití kůže na sezení, pískovcové obložení krbu (Božany) apod. Rovněž tento názor vedl i ke skrytí velké TV obrazovky za dveře „mediální skříně“, která kromě TV obsahuje různé nosiče dat, rekordér, prvky ozvučení aj. Dominujícím prvkem dvoupodlažního prostoru je 2,5 m vysoké zavěšené svítidlo, jehož kostra je potažena teplem smrštěnou folií
a vybavena vyjímatelnou vnitřní konstrukci s LED zdroji.

Zastavěná plocha 222 m2, užitná plocha 211,5 m2.

Autorská zpráva
Foto Michal Rouha