Rodinný domek Vrané nad Vltavou

30.06.2009 Individuální bydlení, Rodinné domy

Jan Stempel

Levný rodinný dům získal první místo v kategorii Novostavba rodinného domu v soutěži Nový domov 2006.

Pokud jsou náklady na stavbu rodinného domu omezené, většina stavebníků své příští bydlení hledá v katalozích typových domů. Domnívá se totiž, že dům podle projektu architekta si může dovolit jen málokdo. Rodinný domek architekta Jana Stempela tuto „pověru“ vyvrací.

Prostorové řešení

Hlavní obytná část domu s celkovou podlahovou plochou 150 m² je přízemní s obytným podkrovím, ale sedlová střecha je nasazena až v horní části patra, takže všechny místnosti mají svislá okna a plně využívají celou půdorysnou plochu. Špička krovu navíc může sloužit jako půda (dům není podsklepený a neměl by dostatek úložných prostor).

Okna obývacího pokoje, jídelny a kuchyně se otevírají výhledům do okolí, mají dostatek světla a slunce od západu, ale před horkými letními paprsky je stíní vnější žaluzie. Jižními francouzskými okny jídelny se obytný prostor propojuje se zahradou, přechod mezi interiérem a exteriérem tvoří venkovní terasa s pergolou. Na dřevěný rošt terasy překvapivě navazuje vodní plocha – dům se v ní odráží jako v zrcadle, v létě voda ochlazuje a osvěžuje vzduch. Malí synové tu tráví každou chvilku, pozorují hmyz na hladině a jednou se budou v jezírku společně s rybami i šplouchat. Prozatím je před hloubkou 120 cm chrání síť, natažená 10 cm pod hladinou.

Dispozice v přízemí má podél východní strany uzavřený blok obslužných místností s pracovnou a vstupem. Od zcela otevřeného obytného prostoru je dělí stěna s oboustrannými úložnými policemi, mezi které jsou vloženy dveře i teplovzdušný krb tak, aby směrem do pokoje společně lícovaly a tvořily pohledově čistou, souvislou plochu. Výrazným a velmi výtvarným prvkem celého obytného prostoru se stalo schodiště; obaleno do konstrukce z tmavě modrých desek MDF kontrastuje s bílou malbou a vnáší do přísně pravoúhlého řádu šikmé plochy.

V patře mají rodiče ložnici a každý svou šatnu, koupelna proti schodišti je společná všem členům rodiny. Největší pokoj v podkroví patří dětem – majitel si totiž shodně s architektem uvědomuje, že děti ve svém pokoji tráví většinu dne, na rozdíl od rodičů, kteří v ložnici pouze přespávají. Velký dětský pokoj prozatím slouží oběma synům, ale počítá se s možností jeho předělení.
Vedle hlavního obytného objektu jsou postaveny ještě dřevěný přístřešek pro auto a uzavřená dílna, které navazují na hlavní vstup do domu. Zbytek pozemku už byl ponechaný jako velká volná zahrada, která poskytuje dostatek prostoru pro odpočinek i hry dětí.

Konstrukční a materiálové řešení

Dům je navržen jako obvodový stěnový systém. Stropní deska je polomontovaná keramicko betonová, zdivo keramické, podkroví s hambalkovou vazbou a se středovými nosnými příčkami jako plnými vazbami. V interiéru jsou bílé omítky a bílá policová stěna kombinovány s dřevěnými podlahami a dřevěnými okny, schodiště je obaleno pláštěm z modře lakovaných desek MDF (dřevovláknité desky).

Architektura nemusí být drahá

Majitel, profesí stavař, měl o příštím bydlení své rodiny poměrně přesnou ideu, dokonce už si domek i sám nakreslil. Manželka ale přišla s návrhem vyzkoušet spolupráci s architektem, který podle doporučení známých umí dobré a levné domy. Jan Stempel se hned prvním návrhem strefil do jejich představ. Na návrhu jednoduchého domu se šikmou střechou bez přesahu – tak znělo zadání – se dělala vlastně jen jediná úprava: zvětšil se o pracovnu. „Myslím si, že právě shoda představ vedla k dobrému výsledku,“ vzpomíná investor. „Z jiných realizací je vidět, že zasahování do práce architekta a neustálé změny nemají na projekt dobrý vliv. Jan Stempel byl ale vždy o krok před námi. Když jsme si něco nového vymysleli, dokázal nás usměrnit, uznal jen pádné argumenty. Dům je nakonec levný, přestože v něm máme vše, co potřebujeme; nic tu není zbytečné a každé místo je plně využité.“

Ocenění rodinou i odborníky

Mladá rodina, která se do postaveného domu přestěhovala z paneláku, je novým bydlením nadšená. Za vynaložené prostředky získala nejenom příjemné bydlení, ale navíc i kvalitní architekturu, oceněnou v soutěži Nový domov 2006. Porota, složená z našich i zahraničních odborníků, ve svém hodnocení mimo jiné napsala: „Standardní stavební materiály a postupy, užity citlivým a zkušeným autorem, vedly k harmonickému výsledku. Tato stavba je dokladem toho, že dostupnost nemusí být handicapem. Správně užita se musí stát výhodou. Spolupráce autora a stavebníka vedla k jednomu výsledku: nádherné atmosféře, která ovládá již zabydlený dům.“

Věra Konečná

Foto Ester Havlová