Rekonstrukce řadového domu

15.11.2019 Individuální bydlení, Rekonstrukce, Rodinné domy

Robert Jelínek, Jiří Vojtěšek / studioLIBRE
/ Rekonstrukce domu o velikosti jen 4×12 m poskytla čtyřčlenné rodině komfortní, ale také ekonomicky úsporné bydlení.

*

Sídliště Solidarita v pražských Strašnicích bylo postaveno v poválečném období jako kolonie řadových domů naplňující potřeby sociálního bydlení dělníků – tehdy se sem dojíždělo „za Prahu“. Přestože jednotlivé domy byly svým účelem i samotnou skladbou stavěny jednoduše, účelně a nejspíš i na dobu určitou, slouží dodnes. Díky všudypřítomné zeleni jsou žádanou lokalitou pro bydlení zejména mladých rodin s dětmi.

Vstup do domu je z východní strany skrze malou předzahrádku, západní fasáda je orientována do zahrady. Prostorové řešení zahrady je u jednotlivých řad a sekcí sídliště různé, závisle na historické dohodě jednotlivých vlastníků, kteří zeleň mezi domy spravují společně, nebo jednotlivě – v pásech, které těsně přiléhají k jednotlivým domům. V přízemí navazující zahrada je důležitým prvkem, který předurčuje kvalitu tohoto sociálního typu strašnického bydlení.

Unifikovaná nosná konstrukce podélně vymezuje jednotlivé domy – bytové jednotky, které ve dvou podlažích s podkrovím disponují celkovou užitnou plochou 144 m2. Limitní šířka a omezený přístup denního světla, které vstupuje do domu pouze ze dvou (kratších) stran, byly pro návrh změn
i technické řešení rekonstrukce zásadním elementem.

Přízemí je hlavní společenskou částí domu. Kromě zádveří a toalety umístěné pod schodištěm je prostor ponechán bez dveří – volně tak plyne z kuchyně přes obytný prostor a navazující terasu do zahrady, která v jednotlivých obdobích roku spolu s počasím propůjčuje interiéru domu přirozeně proměnlivou atmosféru.

Patro je „do sebe“ uzavřenou soukromou částí domu, kde jsou z chodby samostatně přístupné jednotlivé místnosti: ložnice rodičů, dětský pokoj
a koupelna s toaletou. Ložnice i pokoj jsou oknem otevřeny do parku (přes ulici), nebo do zahrady. Při stěně v chodbě je po celé délce umístěna vestavěná skříň se zrcadlovými dveřmi. Chodba je tak nenápadně, ale zároveň prakticky šatnou.

Podkroví, které je útulně vymezeno šikminami střechy, je řešeno jako jeden otevřený prostor, do kterého je vložena hmota hygienického zázemí. Obtížně využitelné prostory v nejnižším místě střešní šikminy jsou dostavěny kusy na míru vyrobeného nábytku. Toto podlaží slouží proměnlivě jako prostor pro práci, hry dětí nebo pro hosty. Do budoucna jej lze drobnými úpravami bez velkého stavebního zásahu přestavět do podoby samostatného pokoje pro jedno z dětí, nebo pohodlnou ložnici rodičů.

Dům byl dodatečně podkopán, čímž vznikl suterén přístupný schodištěm z terasy v zahradě – slouží jako technické a skladovací zázemí domu.

Materiálové a barevné řešení vychází z kontextu bezprostředně sousedících domů, se kterými v exteriéru bílá barva na fasádě splývá, a uvnitř poskytuje rodinnému životu tiše ustupující a maximálně prostorný interiér. Akcentem neutrálně bílého pozadí jsou šedé prvky z pohledového betonu: vyrovnávací schodiště s lavicí před vstupem, terasa a květníky v zahradě či jemné betonové stěrky na vnitřním schodišti, za kuchyňskou linkou a v hygienickém zázemí. Interiér je z části vybaven repasovaným dobovým nábytkem, který je rodinnou památkou.

Rekonstrukce řadového domu o velikosti půdorysu v šířce pouhých 4 m a délce 12 m poskytla čtyřčlenné rodině komfortní, ale díky ekologickému systému vytápění a chytře řešené dispozici také ekonomicky úsporné bydlení.

Autorská zpráva
Foto Ondřej Telecký