Rekonstrukce domu v Bohnicích

07.01.2019 Individuální bydlení, Rekonstrukce, Rodinné domy

Vojtěch Hybler, David Dvořák / Archport
/Dům z 30. let je zbaven všech zbytečných nánosů z minulých let, rekonstrukce mu dokázala vtisknout domu novou energii.

*

Dům postavený ve 30. letech prošel necitlivou renovací v 70. letech, a přišel tak o velkou část svého původního charakteru. Současná rekonstrukce ale dokázala vtisknout domu novou energii. Rodinný dům je nyní příkladem, jak může vypadat úspěšná renovace.

Vzhledem ke špatnému stavu původního domu se rozhodli architekti zachovat pouze přízemní obvodové zdi. Dům tak byl očištěn od zbytečných přístavků
a rušivých prvků. Sedlová střecha byla opatřena betonovými taškami. Celé fasádě nyní dominuje šedivá barva. Kde se ale architekti nebáli výrazných barev, jsou vchodové dveře a původní pumpa, která zůstala stát na zahradě. Barvu zvolili poutavou žlutou, ta se opakuje i na jednotlivých prvcích v interiéru. Domu vévodí žluté schodiště a extravagantní žlutou má i stěna vestavěné knihovny nebo židle v jídelním koutě.

Při přestavbě se kromě původního špatného stavu budovy museli architekti potýkat také s relativně malou zastavěnou plochou domu, která je 108 m2. Vzhledem k tomu, že dům bude sloužit čtyřčlenné rodině, muselo se přistoupit k sofistikovanému řešení.  Výsledkem je maximální otevření všech obytných ploch a minimum chodeb, které by ubíraly domu cenné metry.
Z obývacího pokoje, který přirozeně přechází do terasy a zahrady, se dá „tajnými“ posuvnými dveřmi s knihovnou dostat do pracovny majitele.
Z původně špatně využitého podkroví se stala soukromá zóna s dvěma ložnicemi, šatnou, malou tělocvičnou, koupelnou a WC.

Významnou roli hrají v interiéru rostliny. Své výsostné místo mají v prostoru za kuchyňskou sestavou, kde je ale možné květiny „schovat“ bílou roletou. Schodišťová hala je dokonce vybavena speciálním piedestalem, na kterém zeleň vynikne. Samozřejmostí jsou funkční a prostorné úložné prostory v jednotlivých pokojích.

Důležitým objektem, který spoludotváří charakter domu, je zahradní domek na zahradě. Původní garáž dostala zcela novou funkci a slouží jako sauna nebo zázemí pro grilování. Její výrazné, přesto střídmé obrysy připomínají to nejlepší z období funkcionalismu.

A stejně tak dbá na funkci a čistotu stylu celý dům. Je zbaven všech zbytečných nánosů z minulých let, plní svoji hlavní roli být plnohodnotným zázemím pro rodinu, zároveň je vizuálně atraktivní, ale i vnímavý ke svému okolí. Sladit všechny tyto požadavky bylo poměrně obtížné.

Návrh zahrady a interiérové zeleně: Stanislav Hybler
Užitná plocha: 173,5 m2
Zastavěná plocha: 108 m2
Plocha pozemku: 362 m2

Tisková zpráva
Foto Kompost.works / Petr Polák, Matěj Hošek