Novostavba rodinného domu v Opavě

03.11.2017 Individuální bydlení, Rodinné domy

Adam Weczerek, Martin Materna / WMA architects
/ Z uliční strany domu v proluce
doplňuje ustupující patro pergola, která vytváří bariéru před výhledem do průmyslové zóny.

*

Urbanismus
Stavba rodinného domu se nachází ve městě Opava. Lokalita leží východně od centra města v blízkosti řeky Opavy a přímo sousedí s městským náhonem. Pozemek je rovinatý, nachází se v ulici Polní. Jedná se o proluku mezi dvěma bytovými domy. Okolní zástavba je různorodá, nekompaktní. Objevují se zde jednopatrové rodinné domy, průmyslové přízemní i vícepatrové objekty
a vícepatrové bytové domy.
Stavební pozemek je lichoběžníkového tvaru, v proluce o šířce cca 14 metrů, do ulice je otočen jižní hranicí a rozkládá se severně k náhonu o délce cca
55 metrů.

Architektura
Hmotově respektujeme okolní, přímo navazující zástavbu, a to stejnou výškou atiky. Lapidární kubus je ve skutečnosti tvořen přízemní větší hmotou, patro ustupuje jak ze severní, tak z jižní strany. Z jižní, uliční strany ustupující hmotu doplňuje dřevěná pergola, která slouží k odstínění jižního slunce a vytvoření bariéry před výhledem do průmyslové zóny. Ze severní strany hmota ustupuje, aby se na zahradu dostalo více slunce, aby dům nestínil zahradě.
Ze západní strany dům přímo navazuje na sousední objekt. Z východní strany má stavba odstup 3,5 m od sousedního objektu, aby byl možný průjezd směrem do zahrady. Tento odstup je z uliční strany vyplněn bránou. Prostor slouží jako parkovací stání pro automobily.
Objekt je přístupný branou do průjezdu, dále pak vstupem do zádveří. Ze zádveří je přístupná obslužná chodba. Na ni navazuje šatna, technická místnost s WC, sklad, schodiště do 2. NP, kuchyně s jídelním koutem a obývací pokoj. Ve 2. podlaží jsou dva pokoje orientovány jižním směrem s malou terasou cloněnou dřevěnou pergolou, do zahrady se obrací ložnice rodičů
a koupelna.
Konstrukčně se jedná o nepodsklepený zděný dvojtrakt s plochou střechou. Zdivo je ze systému porotherm 24 s tepelnou izolací z polystyrenu. Stropy jsou vyskládány z porothermu. Hlavní hmota objektu je bíle omítnuta, pergola a vjezdová vrata je obložena přírodními modřínovými prkny. Okna jsou tmavě šedá.
Dům je vytápěn tepelným čerpadlem vzduch-voda. Dům má elektricky ovládané venkovní rolety doplněné o zabezpečovací systém.

Plocha pozemku 746 m2, zastavěná plocha 138 m2, užitná plocha 187 m2.
Spolupráce Jan Lefner.

Autorská zpráva
Foto archiv autorů

*

*

*