Dům z útesu / Casa del Acantilado, Calpe

10.12.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Fran Silvestre Arquitectos
/ Strmý pozemek s výhledem na moře je místem, kde nejlepší je nedělat vůbec nic. A to láká k poklidnému bydlení.

*

Město Calpe (katalánsky Calp) leží ve španělské provincii Alicante na východním pobřeží Středozemního moře, necelých 100 km jižně od Valencie. Pro své neobyčejně krásné skalnaté pobřeží se stalo oblíbeným turistickým letoviskem. Oblast byla osídlena už ve starověku, některé nálezy se datují až do doby bronzové. Pobývali zde Féničané, Řekové, Římané i Arabové. Po dlouhá staletí bylo město opevněno hradbami, až počátkem 19. století se rozšířilo směrem na západ. Největší stavební rozvoj zaznamenalo v 60. letech minulého století, a to zejména vlivem cestovního ruchu. Původně malé rybářské městečko má dnes téměř 30 tisíc obyvatel, ale více jak polovinu obyvatel tvoří cizinci.

Součástí zdejší krajiny je také přírodní park Peñón de Ifach, monumentální vápencový útvar vybíhající formou ostrohu do moře. Rozlohou pouhých 45 ha patří k nejmenším přírodním rezervacím v Evropě, ale výstup na skalnatý masiv poskytuje kromě úžasného výhledu do krajiny také scenérii tří set druhů rostlin. Nejvzácnější z nich je ifachský karafiát, který jinde neroste.

*

Skalnatý pozemek domu „vyrůstajícího z útesu“ má plochu téměř tisíc čtverečních metrů, ale pro pobytovou zahradu s bydlením v jediném podlaží, jak si přáli majitelé, byl strmý terén nevyužitelný. Architekti tedy zvolili strukturu z železobetonových desek, která se přizpůsobila terénu, vynesla dům do výšky nad útes a minimalizovala zemní práce na skalnatém podloží. Konstrukce z monolitického betonu je do skály ukotvena a vytváří horizontální platformu na výškové úrovni příjezdové komunikace. Vlastní obytné podlaží tvoří směrem k moři převis hloubky 6,8 m a vznáší se nad zahradou ve výšce dvou podlaží. Je výhledovým můstkem zakončeným prosklenou stěnou s lodžií – panoramatickým „objektivem“ na moře rámované skalnatými výběžky, plážemi, ale i světly nočního života města.

Na nejnižší úrovni pozemku, kde byl kousek rovné plochy, vznikla malá soukromá zátoka: vyhlídková terasa s bazénem, v jehož stříbřité vodě se moře zdá na dosah. Z domu na zahradu vede sugestivní cesta, venkovní schodiště, které po obou stranách obepíná jedinou „nohu“ převisu. Propisuje se diagonálami na jinak pravoúhlé struktuře, v místě zlomu schodišťového ramene provrtává ve stěně otvor, propojení bydlení se zátokou.

Dům navazuje na přirozené kontury terénu, je jeho pokračováním. Vytváří stín nad prosluněnou zátokou, poklidné místo s výhledem na Středozemní moře. „Líbí se nám vznešená architektura, která se vznáší ve vzduchu, kráčí nad vodou…“, komentují autoři své dílo. Je pokračováním tradice bílých domků zdejší původní architektury, avšak ve zcela současném pojetí vycházejícím
z tvarových prvků minimalismu. Betonová struktura je z vnější strany obalena izolací a bílou štukovou omítkou, bílá barva harmonicky sjednocuje celý objekt – bílé jsou stěny, obklady a dlažby, štěrk na střeše nebo podél cestiček zahrady. Nadčasově bělostný je také interiér, opticky neuzavřený, jakoby pokračující za hranice svého prostoru, plný světla.

Podle autorské zprávy
Foto Diego Opazo

*

Prohlídka domu: video

*

Autor: FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS
www.fransilvestrenavarro.com

Autorský tým: Fran Silvestre, María José Sáez, Maria Masià, Adrián Mora, Jordi Martínez, José V. Miguel
Interiér: Alfaro Hofmann
Spolupráce: Fran Ayala, Ángel Fito
Plocha pozemku: 962,84 m2
Zastavěná plocha: 242,00 m2
Náklady: 650 000 eur

*

*