Dům věž

27.04.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Ján Stempel, Jan Jakub Tesař / Stempel&Tesar architekti
/ Koncept věže minimalizuje zastavěnou plochu, aby snížil náklady na zakládání a vyřešil velké výškové rozdíly.

*

Suverénní ve své jednoduchosti, noblesní v materiálové čistotě, elegantní v prosté formě a důmyslný vnitřním uspořádáním, tak abychom využili prudkého svahu a jedinečných výhledů do údolí Berounky. Tyto cíle jsme se snažili v návrhu splnit, podpořeni požadavky a důvěrou majitelů.

Původní zahrada romantické vily v historické části Všenor okouzlila nás
i majitele nejen krásnými výhledy, dramatickým terénem, ale i pozůstatkem na původní funkci – romantickým kruhovitým altánem s točitým schodištěm. Ačkoli se nám jeho forma všem líbila, představa o domě byla zcela v kontrastu: přísná pravoúhlá geometrie, kterou podpoříme bílým provedením i v interiéru.

Příznivá cena pozemku byla vykoupena velmi ztíženými podmínkami pro výstavbu. Rozhodli jsme se pro koncept věže, který měl minimalizovat zastavěnou plochu, aby snížil náklady na zakládání a vyřešil velké výškové rozdíly. Navíc výška stavby umožňuje získání jižního slunce přes schodišťový prostor, a přitom zachovává jedinečné výhledy mezi vzrostlými stromy do údolí na východ.

Z uliční úrovně se vchází přes ocelovou konstrukci krytého stání pro auta na galerii, kde je pracovní kout. Po subtilním ocelovém schodišti je možné vystoupat k dětským pokojům, nebo sejít do obytného patra s kuchyní. Obytný prostor je již napojený na zahradu a po venkovním schodišti se schází k terase. V nejnižším patře je ložnice se šatnou a zázemí domu.

Díky svému kompaktnímu objemu bylo možné docílit pasivního standardu. Dům má nosnou konstrukci z betonových tvárnic a železobetonových stropů. Na fasádě je kontaktní zateplení s jemnozrnnou bílou omítkou a hliníkovými okny.

Černé rámy oken z interiéru lemují pohledy na přírodu jako měnící se obrazy. Neutrální, čistý bílý interiér jim nechává vyniknout, stejně jako sochařskému členění vnitřního prostoru.

Pozemek 1152 m2, zastavěná plocha 64 m2, užitná plocha 164 m2.

Autorská zpráva
Foto Filip Šlapal

*

*

*

*

*

*

*

*