Dům v Imabari

18.03.2019 Individuální bydlení, Rodinné domy

Hayato Komatsu architects
/ Jednoduchá krychle na minimálním pozemku ukrývá dvoupodlažní bydlení se dvěma intimními zahradami.

*
Dvoupodlažní domek pro čtyřčlennou rodinu v prefektuře Ehime v Japonsku je dokladem, jak i v extrémně stísněných podmínkách příměstské zástavby, navíc s nevýhodnou orientací jižní strany do rušné ulice, může vzniknout komfortní bydlení v kontaktu se zelení, přitom s pocitem naprostého soukromí.

Na rozdíl od České republiky, kde zastaralá legislativa (s požadavky minimálního odstupu od hranic pozemku a maximálního procenta zastavění) nahrává developerským projektům „sídelní kaše“, dům v Imabari má zastavěnou téměř celou plochu parcely a své intimní zahrádky vsouvá dovnitř stavby jako kapsy do perfektně padnoucího obleku. V našich podmínkách i při malé ploše pozemku musí povinně vzniknout objekt s nevyužitelnými pruhy kolem domu, s výhledy do sousedova talíře, bez kousku soukromí, které bývalo tak samozřejmé pro rodinné domy v tradiční zástavbě našich předků. Snad se podaří prosadit nové stavební předpisy pro Prahu a také v našem hlavním městě se budou využívat rezervy uvnitř zástavby pro chytrá řešení.

Japonský domek byl postaven ve starší zástavbě se střechami nejrůznějších tvarů a sklonů. Volně stojící struktura má vnější podobu čisté krychle
s kovovou fasádou, do ulice se obrací širokým vstupem a zdánlivým oknem
v horním podlaží. Nejde však o okno v pravém slova smyslu, otvor je pouze průhledem do předzahrádky, která vznikla za vnější obvodovou stěnou. Teprve za tímto „plotem“ definujícím a chránícím soukromí obyvatel vůči ulici jsou skutečná okna obytných místností – osvětlená jižním či východním sluncem, s výhledem do vlastního prostoru se zelení.

Druhou zahradou je atrium na severní straně domu. Otevřený obývací pokoj
s jídelnou a kuchyní sedí uprostřed mezi oběma zahradami, těží z nálady venkovních prostorů kolem sebe, získává optimální přirozené osvětlení
i provětrávání. Východní část atria prochází přes obě podlaží, západní část má podlahu vyzvednutou o půl podlaží oproti obytnému prostoru v přízemí, tvoří tu terasu pro intimní venkovní stolování. Hygienické zázemí pod ní, koupelny
a toalety, jsou částečně zapuštěny do terénu, výškové posunutí podlaží umožňuje překrývání objemů zahrady a obytného prostoru v přízemí. Severní zahrada je tedy jakousi propastí, která přivádí do interiéru další světlo. Slouží navíc oběma podlažím, jak obývacímu pokoji, tak i ložnicím v patře, zahradou volně prochází také vzdušné dřevěné schodiště.

Každý kousíček prostoru v této na pohled jednoduché „krabici“ se využil pro život rodiny, její skutečné potřeby i dokonalé propojení s atmosférou soukromé zahrady.

-věk
Foto Toshiyuki Yano

*

Hayato Komatsu architects