Rekonstrukce bytu v Tučkové

28.04.2020 Rekonstrukce

Ľuba Olasová, Xabier Epelde, Vlado Hrivňák / No-A architekti
/ Zrušením příčky mezi halou a kuchyní vznikla velká jídelna s gaučem
a fungující kuchyní: prostor, kde se žije.

*

Každý by měl mít v kuchyni gauč. Blízko k lince, blízko ke stolu… blízko k lidem. Kuchyně je srdcem bytů, prostor, kde to žije. Gauč je pohoda. Gauč v kuchyni – pohoda v srdci.

Investoři bytu z Tučkové k nám přišli s požadavkem rekonstruovat byt 3+1.
Ve třech prostorných pokojích chtěli mít ložnice a místo původní vstupní haly
a malé kuchyně si přáli jednu velkou jídelnu s gaučem pro návštěvy.
Žádná moderní designová TV stěna a nábytek „na oko“, ale fungující kuchyň.
K ní jídelní stůl, prostor na knížky, na sebe navzájem, a také na návštěvy. Na tuto část pro život navazuje koupelna pro ranní přípravy a relaxace ve vaně.

Na dispozici jsme se shodli velice rychle. Minimalistický zásah spočívá ve zrušení původní příčky mezi vstupem a kuchyní. Halu a kuchyň jsme spojili. Prostor byl poté rozdělen na tři funkční zóny – vstup, samotnou jídelnu
a technicko-spížní chodbu mezi krajní ložnicí a koupelnou.
Oddělení vstupu vyřešila sádrokartonová stěna s nadsvětlíkem. Oddělení spížní chodby je řešeno naznačením pomocí lednice zabudované do knihovny kuchyňské sestavy.

Materiály – zvolili jsme dub v kombinaci s bílým lakem. Navázali jsme tak na stávající dubové parkety v prostorách ložnic. V denní části byla realizována podlaha nová, a to z běleného dubu s mírně rustikálním vzhledem. Vestavěný nábytek je řešen bílým lakem v kombinaci s dubovou dýhou.

Dominantou denního prostoru je kuchyňská linka. Zejména horní skříňky
s mistrně sestavenými a odýhovanými dvířky jsou… jsou hezké. Díky za ně patří našemu truhláři. S linkou se hezky vymazlil.
Prostor barví fialová sedačka, oranžový ubrus a výhled z okna do zeleně parkově upraveného vnitrobloku.

Koupelna je řešena v sytějších tónech živě zelené barvy v kombinaci
s dýhovaným nábytkem a policemi se zabudovaným zrcadlem. Svou barevností obohacuje bílo dřevěný interiér bytu.

Osvětlení bytu je řešeno přisazenými světly kruhového tvaru. Vytápění si majitelé přáli sálavými panely. Kombinace panelů, světel a trámků tvoří zajímavou stropní mozaiku.
Součástí rekonstrukce byla i výměna původních poškozených dveří za nové kazetové dveře v bílém laku.

Studie a plánování probíhaly od ledna do března. Rekonstrukce začala
v dubnu, hlavní práce běžely do konce června. Po nastěhování majitelů se realizovaly některé zednické úpravy a doladění detailů.

Byt jsme měli možnost navrhnout, projektovat a kontrolovat po celý průběh výstavby. V době spolupráce jsme se mohli těšit důvěře investorů. Výsledkem je zdařilá rekonstrukce se spokojenými investory.
Byt je dokončen a věříme, že bude dlouho a dobře sloužit.

Autorská zpráva
Foto archiv autorů

*

*

*

*

*