Rekonstrukce bytu v Libni

13.06.2018 Rekonstrukce

Vaida Kraus / vaidaDESIGN
/ Do původního – stísněně působícího – bytu s tmavou chodbou se vneslo světlo a lehkost. Volnost a vzdušnost je optimistická a povzbuzující.

*

Světlý a nábytkem nezatížený prostor – to byl požadavek mladého sympatického páru před začátkem návrhu interiéru v dosti vybydleném bytě v Libni.

V původním stavu byt s úzkou, dlouhou a tmavou chodbou působil stísněním dojmem. Investoři si přáli světlý, nábytkem nezatížený, nápaditý a moderní interiér.

Snažili jsme se byt pročistit od zbytečných příček, vnést do něj světlo
a lehkost, sjednotit interiér. Nejvíce mě potěšilo, že klienti akceptovali zachování volného prostoru. Vestavěné skříně jsou schované v připravených výklencích, citlivý výběr solitérů a nábytek navržený na míru nezatěžují prostor. Volnost a vzdušnost v tomto domově je optimistická a povzbuzující.

Vybouráním příčky mezi dvěma pokoji vznikl velkorysý prostor na kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Nově postavěná příčka uprostřed prostoru dělí místnost na část kuchyňskou a obývací. Nika v nově postavené příčce odlehčuje tloušťku stěny a je zajímavým prvkem na odkládání drobností.

Přáním majitelů bylo mít pracovní stůl v obytné části. Navrhla jsem pracovní místo, které nepůsobí jako typický pracovní kout, ale jako police procházející knihovnou. Pracovní deska je silnější a skrývá zásuvky na drobnosti. Kombinace materiálů – bílý lesklý laminát a dubová dýha – vytváří z knihovny
s pracovním koutem kompaktní dominantu prostoru.

Koupelna v neutrálním provedení působí prostorně a nadčasově. V nice vzniklé po zazdění dveří je zapuštěno umyvadlo se zrcadlem, pod ním na míru vyrobená skřínka s výsuvy.

Chodba je prosvětlena i díky světlíku ve zdi, za posuvnými dveřmi se ukrývá spousta úložného prostoru.

Šedý a lesklý interiér nemá působit chladně, proto byl některý nábytek vyroben z dýhy – jako kontrast. Základ interiéru je neutrální v jemně šedých odstínech. Tak brzy se neokouká, interiér jako celek působí elegantně.
V původním konceptu měla být i sedačka v šedobéžovém odstínu. Objevem sytě žluté pohovky ale byli klienti tak nadšeni, že (s trochou obav) jsem jim barvu odsouhlasila. Na šedobílém pozadí nakonec sezení působí optimisticky
a přirozeně.

V bytě hodně se bouralo, posouvaly se příčky kvůli úpravám dispozice, měnilo se topení i podlaha (původní parkety byly v tak dezolátním stavu, že je nešlo zachránit), opravy vyžadovaly stěny a stropy (sádrokartonové podhledy).

Spolupráce s klienty byla velmi příjemná – padli jsme se do noty a navrhování interiéru šlo od ruky. O to komplikovanější byla samotná realizace, hlavně rekonstrukce bytu. Řemeslníci neodvedli svou práci, jak by měli, a tím vznikla časová prodleva, která unaví i ty nejotrlejší jedince.

Autorská zpráva
Foto Jana Labuťová