Interiér bytu v Olomouci

11.10.2018 Rekonstrukce

Oldřich Bittner, Klára Bittnerová / BITTNER architects
/ Stavebními úpravami došlo k propojení dvou pokojů ve velkou obytnou místnost s kuchyní a jídelnou.

*

Renovovaný byt se nachází v prvním patře činžovního domu, který je součástí historické blokové zástavby v širším centru Olomouce. Přes patrnou morální dožilost bytu byl náš první dojem pozitivní. Viděli jsme prostor, který pamatuje „staré dobré časy“. Dimenze místností, přehledná a lehce upravitelná dispozice doplněná o zajímavý (nicméně obtížně přístupný mezanin) nás nadchly do práce. Když přičteme opravdu příjemnou městskou čtvrť, která je tvořena krásnými domy, jedná se z našeho pohledu o jeden z nejatraktivnějších způsobů bydlení.

Původní byt se skládal ze tří pokojů. Stavebními úpravami došlo k propojení dvou pokojů ve velkou obytnou místnost s kuchyní a jídelnou. Další místností je z obytného prostoru přímo přístupná rozměrná ložnice se šatnou. Schody zpřístupňují využití původního mezaninu pro občasné přespání hostů.

Přáním majitele byl světlý, vzdušný a uživatelsky komfortní byt. Finanční limit nebyl explicitně stanoven, ale bylo nám jasné, že každá vynaložená koruna musí mít adekvátní opodstatnění a přinést reálný efekt.
Jeden z důležitých detailů, kterým jsme sice majiteli investiční náklady zvýšili, ale jednoznačně přinesl kýžený efekt, bylo navrácení původní výšky dveří do obytných místností. Standardní dvoumetrová výška zkrátka takovýmto prostorům nesluší.

Vždy, stejně jako v tomto případě, se snažíme o maximální využití daného prostoru. Což neznamená jeho zaplnění, ale spíše uvolnění a nalezení odpovídajícího místa pro všechny domácí aktivity a činnosti. Obytný prostor musí přinášet uklidňující a příjemný pocit a komfortní užitné hodnoty. Klademe důraz na estetické působení interiéru, ale i praktické aspekty provozu, které musí byt také umět beze zbytku naplnit. Dostatečné, avšak nepřekážející úložné prostory by měly být samozřejmostí, v tomto projektu se nám podařilo do skříně (resp. za skříň) schovat i technickou místnost.

Barevnost odpovídá našemu i investorově vkusu. Šedá ve všech odstínech je naší oblíbenou barvou. Umožňuje jakékoli další kombinace, a to nám vyhovuje. Parkety jsou původní, kvalitně zrenovované. V kuchyni a koupelně jsme se rozhodli pro dekorativní dlažbu, která se perfektně hodí k duchu místa
a secesnímu činžovnímu domu. Výrazné dlažby anebo tapety jsou přesně to, čím rádi interiéry akcentujeme a co výše zmíněná umírněná barevnost dokonale umožňuje.

Návrhům kuchyně vždy věnujeme dostatečnou pozornost. Máme své, mnoha projekty ověřené představy, které konfrontujeme s individuálními požadavky uživatele. Kapacita skříněk vychází z nároků na množství uskladněného nádobí a náčiní. V tomto případě nebyl důvod pro horní skříňky po celé délce kuchyně a z prostorového hlediska je to tak dobře. Daná místnost je také obývacím pokojem a kuchyň tak celému prostoru zcela nedominuje.

Byt má nadstandardní úložné prostory – úředsíň je řešena jako šatna se skříněmi až po strop, dveřmi jedné z nich se vstupuje do technické místnosti s pračkou, která má také úložné prostory pro úklidové prostředky a podobné. Pod mezaninem je další vestavěná  skříň. Protože ložnice je velmi prostorná, vložili jsme do ní šatnu, která zároveň tvoří záda posteli.

Autorská zpráva
Foto Jiří Ernest