Půdní vestavba Řeporyje

19.11.2019 Půdní byty

Michal Sborwitz, Marie Sborwitzová, Karel Prášil
/ Propojením horního podlaží starší vily s půdou vznikl velkorysý mezonetový byt s otevřeným obytným prostorem a terasou.

*

Záměrem investora bylo vytvořit samostatný byt ve 2. NP a na půdě běžné vily z třicátých let 20. století v Praze Řeporyjích.

Jednotlivé pokoje se zázemím jsme se rozhodli umístit do 2. NP, a podkroví využít pro hlavní obytný prostor. Toto řešení umožnilo ponechat půdu nečleněnou, pouze s vloženým blokem WC a kuchyně. Tento blok se projevuje také v exteriéru, jako nový hranol umístěný ve střeše. V interiéru navazuje kuchyně na nově zpřístupněnou na terasu.

Podkroví a hala ve 2. NP jsou propojeny novým ocelovým schodištěm. Hala slouží jako vstupní prostor, umožňuje přístup do jednotlivých místností ve
2. NP a volně přechází v pracovnu.

Pro podlahu byla zvolena dubová prkna mírně ztmavená mořením. Tato podlaha je použita jak v obytných místnostech, tak v koupelně a na WC. Stěny koupelen jsou opatřeny šedou stěrkou a bílým vestavěným nábytkem. Obě podlaží jsou opticky propojena odhalenou cihelnou zdí, na kterou navazuje komín končící ve vrcholu střechy. V podkroví se uplatňuje pohledová smrková konstrukce krovu, která je ponechána v přírodním odstínu. Podhled původní části podkroví je bílý. Naproti tomu má nově vložený blok kuchyně podhled
a obklad stěn z přírodního smrku. Ostatní, menší vložené prvky (kuchyňská linka, schodiště, zábradlí, krb) jsou opatřeny šedými nátěry v mírném kontrastu k okolnímu prostoru.

Autorská zpráva
Foto Pavel Mužák

*

*

*

*

*