Interiér půdní nástavby na Žižkově

27.07.2018 Půdní byty

Klára Valová a Hana Štěpková / SMLXL
/ Přepracováním původního půdorysu se podařilo prostor maximálně využít a zařídit podle potřeb mladého páru.

*

Půdní nástavba byla realizovaná menším developerem, který se zaměřuje na výstavbu bytů na půdách činžovních domů v centru Prahy. Byt má rozlohu
50 m2 a díky tomu, že se na nás klienti obrátili včas, ještě v době klientských změn, podařilo se nám prostor maximálně využít. Developer nám vyšel nad očekávání vstříc, bylo možné zasahovat jak do půdorysu, tak i do materiálového provedení.

Původní nevyhovující půdorys jsme přepracovali, dosáhli jsme většího prostoru tam, kde to bylo třeba, a pomocí zděných nik jsme prakticky v celém bytě docílili i dostatečného úložného prostoru. Na úkor zmenšené ložnice, kde se stále vejde nezbytné vybavení (dvoulůžko a vestavná skříň), se podařilo dostat denní světlo do koupelny. Díky tomu jsme si mohli dovolit tmavší barevnost, aniž by koupelna působila nějak stísněně. Na podlaze a stěnách byla použita probarvená betonová stěrka, sprchový kout a deska pod umyvadlem jsou obloženy skleněnou mozaikou. Je zde veškeré nutné vybavení, jako umyvadlo, pohodlný sprchový kout, toaleta, bidet i pračka. Do niky mezi sprchovým koutem a umyvadlem byla vestavěna skříňka. I její dvířka jsou potažena stěrkou, takže na první pohled není úložný prostor patrný. Vzhledem k tomu, že se jedná o půdní nástavbu ve starším domě, chtěli jsme zachovat původní komínové těleso, které by půdní prostor připomínalo. Očistili jsme ho a cihly pouze natřeli bílou barvou, komín se tak stal dominantou koupelny.

V ostatních částech bytu je prakticky veškerý nábytek vyroben na míru od truhláře a laděn do bílé barvy. Prostor však nepůsobí nijak chladně zásluhou masivní dřevěné podlahy z dubových prken, které jsou ošetřeny přírodním olejem.

Vzhledem k tomu, že se jedná o byt pro mladý pár, nejvíce času jsme věnovali hlavní obytné části. V požadavcích klienta byla kuchyně, jídelna, pracovna, knihovna a relaxační část s televizí. Vše se nám povedlo sem začlenit, jednotlivé části jsou od sebe opticky odděleny knihovnou umístěnou uprostřed místnosti. Knihovna s televizorem se stala centrem obytné části, je přístupná je ze všech čtyř stran včetně jídelního stolu. Stejně jako ostatní nábytek v bytě byla vyrobena na míru, takže mohla být účelně využita.

Kuchyň byla z velké části vestavěna do niky, nepůsobí tedy mohutně a skříňky mohly být umístěny až ke stropu. Vznikl tak dostatečný úložný prostor a mohli jsme si dovolit zbylou část kuchyně odlehčit a skříňky vykonzolovat 40 cm nad zemí. Snížením přechází kuchyňská deska v desku pracovního stolu. Na zdi za pracovní plochou kuchyně je použita imitace betonu. Horní skříňky slouží částečně pro kuchyň a z části pro pracovní stůl, zespodu jsou nasvíceny LED páskem.

V druhé polovině obývacího pokoje je umístěno pouze sezení, pohovku je možné v případě potřeby rozložit na dvoulůžko. Abychom interiéru dodali osobitý ráz, malou komodu, odkládací stolek a světlo nad jídelním stolem jsme pořídili v antiku.

Do vstupní chodby jsou soustředěny hlavní úložné prostory ve formě vestavných skříní, které jsou provedeny z části z bílé folie a z části s dveřmi pokrytými celoplošně zrcadlem. Uvnitř je kromě botníku a šatních tyčí na kabáty umístěn také kotel.

Autorská zpráva
Foto Jiří Ernest