Přestavba panelákového bytu, Stodůlky

31.01.2017 Panelákové byty

Jan Hořejší / Architektonický ateliér 2H
/ Z původní dispozice se zachovaly jen obvodové stěny a instalační jádro. Cílem bylo oddělení soukromé, společenské a provozní části.

+

Rekonstrukce bytu na pražských Stodůlkách obývaného mladým párem bez dětí představuje dobře známý panelákový byt 2+kk s celkovou výměrou 42 m2. Jak tomu u panelákových bytů bývá, i zde byl stavební stav konstrukce bytového jádra a technických instalací po dlouhé době užívání bez provedení potřebných úprav špatný. Technický stav společně s nevyhovujícím prostorovým řešením, které neodpovídalo současným standardům, vyústily plánované úpravy v celkovou přestavbu.

Slabiny původní dispozice z roku 1983 spočívají především v nevhodném mísení soukromé a veřejné části bytu – z předsíně byla přístupná malá koupelna, záchod a ložnice přímo proti vstupním dveřím, naopak obývací pokoj s kuchyňským koutem je od vstupního prostoru oddělen. Centrum bytu se tak nachází v malé předsíni. Nepříjemný byl také tmavý kuchyňský kout umístěný za umakartovým jádrem.

Cílem dispozičních úprav bylo oddělení soukromé, společenské a provozní části bytu. Umožnila to záměna obývacího pokoje za ložnici a přesun koupelny do prostoru stávajícího kuchyňského koutu. Na předsíň nyní logicky navazuje společenská část bytu (kuchyň a obytný prostor), naopak soukromá část (ložnice s koupelnou) je odsunuta dále od vstupu. Provozní část bytu tvoří průchozí šatna/komora s pračkou a úložnými prostory.

Z původní dispozice byly zachovány pouze obvodové nosné konstrukce a instalační jádro. Nové příčky nesoucí kuchyňskou linku a umyvadlo v koupelně jsou cihelné, ostatní sádrokartonové. Instalace jsou vedeny zásadně příčkami, do podlah ani do stropu nebylo zasahováno.

Ačkoliv má byt malou plochu, je poměrně hluboký, což se odráží v řešení interiéru. Charakterizují ho světlé materiály – bílé stěny a strop, dřevěný smetanový nábytek, světlá kuchyňská linka, přírodní ratan. Pro zvětšení volné plochy bytu byly zvoleny velké posuvné dveře mezi ložnicí a obytným prostorem. Pocit prostornosti umocňuje také jednotná podlaha z červenohnědého marmolea a výplně dveří z matového skla. Svítidla jsou nástěnná s papyrovým stínidlem, v kuchyni pak světelná rampa s nepřímým osvětlením využívající odrazu od stropu. Světle zelený keramický obklad koupelny a záchodu vytváří barevný kontrast k podlaze.

Autorská zpráva
Foto Jaroslav Hejzlar a archiv ateliéru

+

+

+

+

+