Rekonstrukce bytu v libereckém Wolkeráku

02.03.2018 Malé byty

Jitka Stolínová, Jan Stolín / Atelier Stolín
/ Cílem rekonstrukce bylo připravit pro trvalé bydlení malou garsonku
s krásným výhledem na Liberec a horizont Lužických hor.

*

Legendární bytový dům (lidově nazývaný Wolkerák) pochází z let 1964–72, jeho autorem je architekt Jaromír Vacek (spoluautor Václav Voda) ze SIALu. Mohutný desetipodlažní monoblok je umístěn ve svahu nad menší zástavbou rodinných domů. Díky své poloze nabízí výhled na Liberec
a horizont Lužických hor. Na každém patře jsou umístěny tři byty. Dva jsou třípokojové a mezi nimi jsou vklíněny malé garsonky. Je to zřejmě dodatek
k původnímu řešení, který počítal pouze s dvěma  byty na patře. Původně plánované dva byty zůstaly pouze jako střešní byty a patří mezi nejlépe situované byty v Liberci.

Malé  garsonky mají jeden pokoj ukončený velkým oknem se vstupem na lodžii. Díky konickému půdorysu se místnost mírně rozevírá a působí větším dojmem. Prosvětlený prostor a velké okno s krásným výhledem jsou největšími kvalitami bytu. Předsíň, koupelna a kuchyňka jsou v původním řešení velmi účelně řazeny, ale zdaleka se nepřibližují luxusnímu řešení ve větších bytech, kde je kuchyň součástí pokoje s lodžií. Kuchyňský kout nemá přirozené světlo a ve velmi úzkém prostoru je obtížná manipulace mezi místem pro přípravu jídla, dřezem, lednicí a skříňkami s nádobím. V předsíni jsou velké skříně s dostatečným úložným prostorem. V koupelně je vana, umyvadlo
a záchod. Toto zázemí je odděleno od pokoje prosklenými dveřmi.

Cílem rekonstrukce bylo připravit byt pro trvalé bydlení, zlepšit možnost lepšího pohybu a manipulace v kuchyni a koupelně vzhledem ke staršímu věku majitelky bytu.
Na začátku rekonstrukce se zdálo, že nebude možné tuto nahuštěnou dispozici měnit bez razantního zásahu do nosné stěny, která odděluje pokoj od zázemí. To se ukázalo jako velmi obtížné především kvůli zvyklostem ostatních obyvatel domu.
Řešením tedy bylo vysunutí kuchyňského koutu do stávající předsíně a předsíň zmenšit. Oba prostory byly odděleny příčkou s posuvnými dveřmi. Kuchyňka získala přirozené světlo a prostor pro manipulaci se zvětšil. V nejtmavší části dřívější kuchyně je umístěna lednička a prostor pro uložení potravin.
Oddělení koupelny a vstupu do bytu přispělo k větší intimitě v kuchyňce
a obývacím pokoji. Obslužnost mezi kuchyní a obývacím pokojem je jenom pár kroků. V koupelně byla nahrazena vana vestavěným sprchovým koutem.

I když se učinily některé změny oproti původnímu řešení, snahou bylo, aby celkový vzhled bytu odpovídal stylu 70 let, v obnovených barvách červené podlahy, která je společně s pohovkou nejvýraznějším barevným akcentem
v bytě a navazuje na původní design.
Interiér pokoje je doplněn dekorační tapetou s grafickým černobílým motivem. Součástí interiéru jsou také grafiky Jana Kubíčka.

Plocha bytu 29 m2, cena rekonstrukce 150 000 Kč.

Autorská zpráva
Foto Oskar Stolín