Vinařství Nešetřil

12.10.2020 Rekreace, relaxace

Jan Veisser, Jan Hora, Barbora Hora / ORA
/Projekt využil každý centimetr měšťanského domu. Srdcem vinařství je prostor dvora, kde střecha soudobého pavilonu je vyhlídkovou terasou.

*

Winebar
Před pěti lety rekonstrukce začala malým winebarem. Prostor pod dvojicí křížových kleneb je přirozeně členěn na dvě části. U vchodu je posezení pro hosty s výrazným lustrem ve tvaru kříže a dlouhou lavicí. Druhé části dominuje objekt pracovního stolu/baru a fortelný regál na víno.
Kleneb se nedotýkáme, pouze je nasvětlujeme.  Křížení jsme použili jako základní motiv, který prostupuje celým interiérem.

Průjezd
Průjezd je hlavním vstupem, křižovatkou všech provozů, skladem vinařského náčiní a technologie, místem, kde víno zraje v keramických nádobách kvevri zabudovaných v podlaze. Průjezdem se vstupuje do ubytování v patře a zároveň je otevřen při konání větších akcí jako hlavní průchod pro návštěvníky přímo do dvora. Je to místo, kde návštěvník nahlédne vinaři pod pokličku.

Dvůr
Dvůr je největší kvalitou projektu. Úzký pozemek je situován mezi dvojici vysokých zdí. Ta první je kamenná, krásně zvětralá, patřící bývalému kapucínskému klášteru.
Ta druhá je naopak holá zeď, patří předimenzovanému, dlouhodobě nefungujícímu kulturáku z konce 80. let. Zdi rámují nádherný výhled do kapucínské zahrady a na reprezentativní budovu soudu. Výhled jsme ještě podpořili snížením ohradní zdi a demolicí dvorních bud.
Provozní nutností bylo navrhnout ve dvoře přístavbu se servisními místnostmi. Rozhodli jsme se přimknout ji k ošklivé zdi kulturáku, a tím ji upozadit, naopak nechat co nejvíce vyniknout klášterní zeď. Přístavba stojí ve stopě bývalého dvorního křídla, které bylo za války zničeno. Po tomto křídle zůstaly jen sklepy, které jsme využili pro výrobní prostory.
Navrhli jsme pohledům zvenku skrytý soudobý pavilon, jehož střecha je vyhlídkovou terasou a rozšířením prostoru dvora.  S dvorem je propojena rozšiřujícím se betonovým schodištěm.
Kombinujeme dřevo, beton a ocel, materiály, které umějí stárnout.

Sklepy
Do sklepů se vstupuje tajnými dveřmi ve fasádě přístavby. Samotnému podzemí zachováváme jeho autenticitu záměrně téměř bez zásahu. Sklepy v první úrovni jsou napěchovány nerezovými tanky, zde se nachází hlavní výrobní prostory vinařství. Ve druhém patře sklepů jsou umístěny sudy. Na tuto část přímo navazuje znojemské historické podzemí.

Materiály
dubová prkna / obklad a terasa
masivní dubový HS portál a dveře
omítka
smrková prkna
broušená betonová podlaha
pohledový monolitický betonový strop
broušené betonové schodiště
ocel

Podlahová plocha: přístavba 87,7 m2, stávající objekt 1. NP 106,9 m2

Spolupracovali: Statika 3 structure s.r.o. ­– statika; PK TIMBER s.r.o. (Dalibor Poustecký) – truhlářské výrobky, fasáda, terasa; Rebus – betonová schodiště

Autorská zpráva
Foto BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

*

*

*

*

*

*

*