Chalupa v Kořenově

29.09.2020 Rekreace, relaxace

SENAA architekti / Václav Navrátil, Jan Sedláček
/ Nová chalupa zachovává původní tvar a umístění. Přístavba rozšiřuje hlavní obytný prostor, viditelně odděluje historickou část domu.

*

Spolupráce: Kateřina Zabadalová, Jan Gadziala

Chalupa se nachází na svažité mýtině uprostřed lesa, na břehu potoka v obci Kořenov v CHKO Jizerské hory. Jedná se o novostavbu v půdoryse i objemu původní chalupy. Historicky zde proběhla rekonstrukce tehdejšího průmyslového objektu na horský penzion. Zadáním byla přestavba chalupy na moderní rekreační zařízení, které nabídne horské ubytování s odpočinkem
a relaxací.

V průběhu rekonstrukce se objevily skryté statické poruchy nosné konstrukce a muselo dojít ke kompletní demolici stávajícího objektu. Nová chalupa zachovává původní tvar a umístění. K výchozímu obdélnému půdorysu chalupy je přidána nová přístavba v úrovni prvního podlaží, která viditelně odděluje historickou část domu a rozšiřuje hlavní obytný prostor. Dům je doplněn
o střešní vikýře, které dostatečně osvětlují horní koupelny a schodiště.

Chalupa je třípodlažní a nabízí tři samostatné apartmány se společným vstupem v suterénu, na který navazuje centrální schodiště. V přízemí je hlavní obytný prostor s privátním schodištěm do podkroví, kde jsou dvě soukromé ložnice a koupelna. Ve druhé polovině přízemí se nachází druhý apartmán 3+kk. Třetí apartmán 3+kk je umístěn do podkroví. V suterénu je společné wellness s finskou saunou a technickým zázemím.

Materiálové řešení vychází z tradičního kontextu CHKO Jizerských hor a ze stávajícího domu. Suterén obložený kamenem vytváří podnož celého domu. Nadzemní podlaží mají tradiční dřevěná okna, kamenné parapety a přírodní vápennou štukovou omítku.

Přístavba je obložena tradičním deštěním a na rozdíl od původní hmoty domu využívá velké formáty oken. Střechu má z falcovaného plechu.

Zastavěná plocha 181 m2.

Autorská zpráva
Foto Aleš Jungmann

*

*

*

*

*

*

*