Schody v rodinném domě

08.05.2009 Přestavby, Stavební konstrukce

Správná poloha schodiště v patrovém domě je podmínkou dobrých provozních vztahů. Pokud je umístěno nevhodně, ani dispozice není dobrá.


 

Při přestavbě staršího domu většinou chceme dispoziční řešení  přizpůsobit novým požadavkům na bydlení – a často nám v tom brání právě schodiště. Přemístit schody někam jinam je ale závažný zásah do nosných konstrukcí
a vyžaduje odborný projekt statika. Stavba nového schodiště a zrušení původního totiž představuje vytvoření dalšího otvoru do stropu a bezpečné překrytí stávajícího otvoru novou částí stropní konstrukce. Jedině důkladný průzkum prokáže, jakým způsobem jsou položeny stropní nosné prvky, jakou mají únosnost a jak na ně navázat se stavebními úpravami. Chyba může znamenat zřícení celého stropu.
U starých domů ještě chápeme, že jejich dispoziční řešení současné rodině nevyhovuje, změnil se životní styl a nároky na bydlení vzrostly. Smutnější je, že zcela nevhodné dispozice mají také nové domy, které mnohé stavební firmy nabízejí jako stavby na klíč s projektem zdarma, nebo za velmi nízkou cenu.
A právě na poloze schodiště se pozná, že takový projekt jen málokdy řešil architekt. Výsledkem pak bývají „zajímavé“ dispozice s množstvím zkosených stěn: ty nejsou záměrem autora zpříjemnit bydlení, ale znakem jeho neschopnosti. Místnosti mu „tak nějak vyjdou“ a zkosení stěny pak bývá jedinou možností, jak umístit dveře do místnosti.
Na takovém projektu rodinného domku se všemi nešvary „podnikatelského baroka“ si můžeme ukázat, jakou roli hraje špatně umístěné schodiště.

Slabiny typového projektu
Mladí manželé, prozatím bez dětí, obývají v současné době jen přízemí.
S dostavbou podkroví počítají v další etapě, až se vylepší jejich finanční situace. Nejsou však spokojení s navrženou dispozicí patra, nelíbí se jim zkosené stěny pokojů ani podivně vytvarovaná předsíňka mezi nimi. Komora v patře jim připadá nesmyslná, zato by uvítali šatnu, aby skříně vysoké ještě nezmenšovaly místnosti, které jsou už teď znehodnoceny šikmými stropy.
Současně s dostavbou podkroví by chtěli změnit i závady dispozice v přízemí:
Chybí prostor na vestavěné šatní skříně v předsíni, ani v zádveří není možné je umístit – kvůli poloze okna se tam vejde jen málo hluboký botník nebo pár háčků na odložení kabátů.
Obývací pokoj má zbytečně vykousnutou a nedůstojnou vstupní část s úzkými dveřmi, manželé by uvítali dveře široké prosklené, které by prosvětlily tmavou chodbu denním světlem, nejlépe posuvné, nebo alespoň dvoukřídlé. Potíže mají s polohou jídelního stolu, přáli by si ho umístit u okna s výhledem do zahrady, ale stejnou výhodu by mělo mít i sezení obývacího pokoje. To se jim nedaří.
V kuchyni počítají s novou nábytkovou sestavou, současná jim nevyhovuje provozně ani designem. Přestože je hodně velká, stůl se židlemi tu nejde umístit kvůli dveřím do spižírny (pod schodištěm).
V koupelně je umyvadlo daleko od okna a zastíněné sprchou, i za denního světla se tu musí při úpravě zevnějšku svítit.
Moderní a tvarově hezké schodiště, které jim na zakázku vyrobí už jiná firma, bude zbytečně zastrčené v uzavřeném koutě chodby.

Změny dispozičního řešení
Snahy trochu pozměnit dispozici a odstranit největší problémy provozu domácnosti vždy ztroskotaly u podkroví – vyústění schodů nedovolilo žádné přijatelné řešení. Jedinou možností bylo přemístění schodiště.
Připravené krásné schody se skleněným zábradlím se stanou přímou součástí obývacího pokoje. A sami můžete na půdorysech porovnat, nakolik se tímto zásahem komplikovaná dispozice vylepší.
Na původním místě schodiště se uvolnil prostor pro vestavěné skříně, chodba tak má další funkci, není jenom průchozím místem. Obývací pokoj dostal příjmnější proporci, celý obytný prostor se rozšířil a sjednotil také novým uspořádáním kuchyňské sestavy (ten lépe vyhovuje i provozu vaření). Tím se přirozeně vyřešil také problém s umístěním jídelního stolu, může být u okna stejně jako pohovka s křesly.
Zásadní změny a jednodušší provoz získalo především podkroví. Vznikla tu téměř čtvercová hala, všechny ložnice mohou mít pohodlné vstupy a zbavily se šílených zkosených stěn. Namísto komory bude šatna pro sezónní oděvy a kromě toho se i do pokojů vejdou další šatní skříně tak, aby nevyčnívaly do prostoru a nepřekážely. Přestože se pokoje plošně nezvětšily, jejich pravoúhlý půdorysný tvar působí prostorněji a bude se mnohem snadněji zařizovat.

-věk

 

Ilustrační foto Martina Chlumecká