Vestavné spotřebiče v moderní kuchyni

02.02.2018 Interiéry

Současná kuchyně je promyšlená laboratoř na pohodlné vaření. Její vzhled už si bez vestavných spotřebičů nedovedeme ani představit. Co bychom o nich měli vědět, než začneme svou kuchyň plánovat?

+

 

 

Jednoduché kuchyně – dříve považované za studené, neútulné nebo dokonce sterilní – jsou dnes zcela samozřejmé ve všech moderních domácnostech. Důvod je logický: současné ženy dělí čas mezi svou profesi, zájmy a rodinu, proč ho ztrácet náročným úklidem. Vše, co má v kuchyni složitější tvar, vyžaduje pracné cídění od mastného prachu; dvířka tedy mají hladký, snadno omyvatelný povrch. A všechny kořenky, formy na pečení, naběračky i další pomůcky jsou uschovány uvnitř, aby zůstaly v čistotě.

 

Zabudovat lze téměř vše

Snad největší revolucí v kuchyni bylo odtržení trouby od varné plochy. Staré sporáky nahradily varné desky ovládané dotykovými senzory (kdo dříve čistil vyčnívající knoflíky sporáku, ví, o čem je řeč), trouba se přestěhovala do bezpečnější horní polohy, abychom se k ní nemuseli ohýbat. Klasickou troubu vystřídala horkovzdušná, k ní se přidaly trouby mikrovlnná a parní, svým podobným vzhledem se do skříní k troubám začleňují také vestavné kávovary

Chladnička se zvětšuje a nabízí nové možnosti. Samostatné pultové mrazničky už se v domácnostech téměř neobjevují, využívají se spíše vestavné zásuvkové, a nejběžnější jsou chladničky kombinované s mrazničkou. Vysoká chladnička může stát vedle kuchyňské sestavy samostatně, ale vestavná má svoje výhody: podoba kuchyně se snadněji přizpůsobí vysokým estetickým nárokům.

Dřez vestavěný do pracovní desky je samozřejmostí už po několik desetiletí, snad jen babičky pamatují dřezy umístěné mimo linku. Dnes už najdeme také málokterou kuchyň bez myčky. Mytí nádobí nepatřilo nikdy k oblíbeným činnostech, myčky navíc šetří vodu a energii.

Digestoř jako solitér zůstává smysluplná, je-li nad varnou deskou v ostrůvku, ale v sestavě nástěnných dvířek působí potíže, rozbíjí jednoduchou tvarovou kompozici. Vestavná digestoř se snadno schová do jedné z nich.

V bytech s malou koupelnou bývá problém umístit automatickou pračku. Je-li dostatečně velká kuchyně, pračku lze začlenit mezi spodní skříňky. Vestavné pračky už mají téměř nulové vibrace a nemusíte se bát, že rozkmitají hrnce uložené v sousedství.

Zakomponovat takové množství spotřebičů není snadné, také v kuchyni se hospodaří s každým kouskem plochy, abychom při vaření neběhali maraton. Výrobci se vývoji kuchyní přizpůsobili, zabudované spotřebiče lze umístit libovolně podle potřeby.

 

Správné návaznosti

Práce v kuchyni má svůj technologický postup, jehož narušení vede ke zbytečným komplikacím – více se naběháte, při jednotlivých činnostech vám bude něco překážet, něco naopak chybět po ruce. Návaznosti pracovišť vycházejí ze zkušeností kuchařů v lodních kajutách, v extrémně stísněných podmínkách se nejlépe ukázalo, co je důležité.

Začínáte vyskládáním potravin ze spíže a chladničky, omýváte je, teprve potom upravujete pro vaření nebo pečení. Mezi chladničkou a dřezem tedy potřebujete první pracovní plochu, mezi dřezem a varnou deskou druhou – větší – pracovní plochu. Záměnou například sporáku a dřezu budete od ledničky zbytečně běhat s každým kouskem masa a zeleniny na opačný konec linky, a pak zase zpátky.

Při dvou linkách proti sobě je vhodné oddělit mycí prostor od varného, aby kolem obou zůstala dostatečná pracovní plocha. Kuchyně začleněné do otevřeného obytného prostoru mívají často volně stojící ostrůvek, který kuchyňské pracoviště funkčně odděluje. Vysoké skříně se zabudovanými spotřebiči se pak umístí při čelní stěně kuchyně, anebo kolmo k nižším sestavám. Pro oba tyto případy ukazují názorné kresby, jak vhodně rozložit jednotlivá pracoviště a kam umístit zabudované spotřebiče.

Sestavení kuchyně zjednodušilo zavedení jednotného modulového systému. Většina volně stojících spotřebičů má šířku 60 cm, stejný modul mají i typové skříňky (pro doplnění sestavy slouží skříňky 30 a 40 cm). Zabudovaný spotřebič se musí do skříňky vejít, a přitom respektovat tloušťku bočních stěn. Nábytek se vyrábí z desek 18 mm silných, spotřebiče tedy mají pro zabudování šířku cca 560 mm. Při výběru se ale vždy podívejte na technický popis nebo nákres, není zaručeno, že každý výrobek toto pravidlo respektuje. Při hledání spotřebičů na internetu je navíc možné, že se na webovou stránku vloudí chybička. Ověřte si rozměry také u dalších prodejců.

Vždy je dobré vybrat všechny spotřebiče ještě dříve, než zadáte výrobu nábytku kuchyňskému studiu (nebo architektovi či truhláři), a dodáte i technické nákresy s požadavky na zabudování. Sladit členění skříněk s přesnými rozměry spotřebičů je totiž docela náročné…

 

Skladování a chlazení

Při výběru chladničky se budete řídit nejenom objemem a cenou, ale také nabídkou funkcí a energetickou třídou (nejvíce ušetříte s A++).  Na trhu jsou kombinované chladničky například s nulovou zónou,s funkcí antibakteriální nebo s funkcí No Frost, při které mrazničku nemusíte nikdy rozmrazovat.

Z hlediska provozu je u sestavy v jediné lince chladnička umístěna na opačném konci než varná deska a trouba, ale jakmile sdružíte vysoké skříně se zabudovanými spotřebiči do jednoho bloku, je vhodné chladničku oddělit od skříně s troubami, aby horko nezvyšovalo její spotřebu (nejlépe úložnou skříní). Pokud stojí zabudovaná chladnička jako první v řadě přímo u stěny, počítejte s odsazením minimálně 5 cm, jinak dveře neotevřete úplně a při čištění nevytáhnete ven police. Optimální pořadí tedy je: spižní skříň, chladnička, úložná skříň (třeba se zabudovaným kávovarem) a skříň s vestavnými troubami.

U zabudované chladničky a pečicí trouby jsou důležité nejenom šířkové a výškové rozměry, zapomenout se nesmí na provětrávání, aby se spotřebiče nepřehřívaly. Mezi jejich zády a stěnou místnosti musí zůstat volný prostor na proudění vzduchu. Pokud sestava nestojí na nožičkách, vzduch se do mezery (alespoň 5 cm hluboké) musí přivést větrací mřížkou v soklu, otvor se požaduje min. 200 cm2. Stejná mřížka se umístí také nahoře, jestliže jsou skříně vysoké až ke stropu.

 

Vaření a grilování

Varné desky se podle média dělí na plynové a elektrické. Výhodou elektrických je „čistý“ provoz bez karcinogenních zplodin a větší bezpečnost. Nejlevnější jsou desky s litinovými plotnami, ale běžnější jsou dnes sklokeramické, pružněji reagují na změny teplot a snadněji se udržují v čistotě. Indukční varné desky se navíc zahřívají pouze v místě doteku s hrncem či pánví. Zda se pro vaření na indukci hodí vaše nádobí, poznáte přiložením magnetu. Pokud se na jejich dně magnet neudrží, musíte si pořídit nové. Většina čtyřplotýnkových sklokeramických desek (šířka 60 cm a více) vyžaduje přívod na 380 V, což není vždy možné dodržet bez obnovy elektrických rozvodů. Na trhu už se objevují sklokeramické a indukční desky na 230 V – tuto informaci si ale ověřte ještě před zakoupením konkrétního spotřebiče.

Výška vestavné varné desky bývá téměř shodná s tloušťkou pracovní desky, do sousedství se ale někdy umístí i zabudovaný gril nebo fritéza. Prostor skříňky pod nimi pro ukládání pak plně nevyužijete, výška vestavných grilů dosahuje až do 30 cm.

U zabudovaných digestoří počítejte z bezpečnostních důvodů (samovznícení par) s minimální výškou65 cm nad elektrickou varnou deskou a75 cmnad deskou s plynovými hořáky.

 

Pečení, ohřívání, příprava v páře

Pečicí blok tvoří sestava zabudovaných spotřebičů, kde pečicí troubu kombinujeme s mikrovlnnou nebo parní troubou.

Moderní horkovzdušná troubasdružuje několik funkcí k pečení či grilování, běžné jsou i přídavné funkce, například časové programování, tukový filtr nebo samočisticí program.

Pyrolýzaje asi 90minutový program, který bez čisticích prostředků při teplotě kolem 500 oC spálí všechny nečistoty na prach, stačí je pak smést nebo vytřít. S dalším samočisticím programem přišla nedávno firma Whirlpool – technologie Starclean je považována za „zelenou“, protože šetří energii: nečistoty odstraní už při teplotě 90 oC a cyklus trvá jen 30 minut. Je založena na speciální zirkonové povrchové úpravě vnitřku trouby a nanotechnologií upraveném sklu dvířek. Po ukončení programu se trouba zevnitř jen otře vlhkým hadříkem.

Parní trouba je spojena se zdravou výživou, je do ní zabudován generátor, který vytváří množství páry podle typu potraviny a její váhy, trouba si sama vypočítá čas přípravy. Na trhu jsou k mání také kombinace trouby horkovzdušné a parní.

Mikrovlnná trouba se využije nejlépe při ohřívání nebo rozmrazování potravin. Vestavná mikrovlnka je podstatně dražší než volně stojící, ale její výhodou nejsou jen rozměry vhodné pro zabudování. Má speciální konstrukci, aby kolem sebe nepotřebovala volný prostor, a přitom se nepřehřívala.

Na správnou polohu je citlivá především pečicí trouba kvůli snadné manipulaci s horkými nádobami, ale výškově špatně dostupná nesmí být ani trouba parní nebo mikrovlnka. Pokud je umístíte vedle sebe, optimální výška dna je kolem 90 cm, neměla by přesáhnout 115 cm. Při umístění spotřebičů nad sebou se doporučuje výška dna horkovzdušné trouby maximálně 70 cm, aby se nedostala příliš vysoko mikrovlnná (nebo parní) trouba umístěná nad ní. Pokud do jediné skříně chcete umístit ještě kávovar, je asi rozumnější vrátit se k troubě mezi spodními skříňkami, aby optimální výšku měl kávovar. Předpokládá se totiž jeho každodenní využívání, zatímco k pečení se dostanete zhruba jednou týdně.

Při výběru a kombinování těchto spotřebičů je vhodné zvolit stejnou značku. Každá firma má nejenom odlišný design a materiály, ale často také drobné odchylky v rozměrech čelní desky. Chcete-li kuchyň dokonalou po všech stránkách, záleží na každém milimetru.

-věk
Foto Jana Labuťová a Jiří Vaněk, Jaroslav Hejzlar