Vila ve Staré Boleslavi

31.08.2010 Individuální bydlení, Rodinné domy

Jan Mach, Pavel Nalezený, Jan Vondrák / mjölk architekti
Tvarově velmi jednoduchý dům oživuje efekt vlysu na fasádě z pohledového betonu a plachtová stříška, která stíní jihozápadní terasu.


Dům bude stát na pozemku v blízkosti historického centra Staré Boleslavi. Klienty je manželský pár s dvěma malými holčičkami. Zadáním bylo navrhnout dům s velkou obytnou místností, halou, čtyřmi ložnicemi, pracovnou, relaxační místností a saunou s ohledem na velmi vysoké nároky klientů na funkčnost i estetiku jejich budoucího domova.

Dům má dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží.  Suterén domu má díky terénním úpravám výstup do zahrady a dostatek světla, zároveň však poskytuje dostatek soukromí pro aktivní relaxaci v sauně či vířivce.

Vjezd na pozemek a hlavní vstup do domu je v návaznosti na příjezdovou komunikaci orientován k severovýchodu, kde se nachází přístřešek pro automobil a další nekryté stání. Z hmoty domu, který má čistý geometrický tvar hranolu, vybíhá na úrovni přízemí tubus se vstupním zádveřím, v čele plně prosklený. Prosklená stěna je hluboce zapuštěná a vytváří závětří. Tubus společně s prosklenou vstupní halou tvoří průhled domem, který propojuje obě části zahrady.

Vstupní hala rozděluje dispozici přízemí na společenskou část – obytnou halu s kuchyní – a menší část s pokojem pro hosty a koupenou. Obytná hala je s patrem i suterénem propojená třípodlažním otevřeným prostorem, který jí dává velkorysý rozměr a unikátní výhled do zahrady i na město.

V částečně zapuštěném suterénu se nachází relaxační hala a pokoj prarodičů (obě místnosti mají kontakt se zahradou), koupelna, sauna a technické zázemí. Nejvyšší podlaží tvoří klidnou zónu soukromých pokojů – ložnice rodičů a dětí se šatnami, koupelnou a prádelnou. Otevřený prostor v nároží mezi pokoji dětí poskytuje oběma pokojům výhledy do dvou světových stran a vizuální kontakt s obytnou halou v přízemí.

Nosná konstrukce bude z litého betonu, fasáda bedněná se speciálními příložkami pro získání efektu vlysu (kruhy na fasádě). Stavba počítá s nízkoenergetickým provozem a moderními technologiemi při vytápění a větrání domu.
Celková užitná plocha domu 219,3 m2, počátek realizace je naplánován na jaro 2011.

Autorská zpráva

*

*

*