Vila v prudkém svahu

09.10.2020 Individuální bydlení, Rodinné domy

Jan Schindler a Ludvík Seko / Schindler Seko architects
Přes nepříznivou polohu
v prudkém svahu vzniklo na úzké parcele bydlení s výjimečnou atmosférou.

*

Z ulice uprostřed vilové zástavby vnímáme dům jako nenápadný šedivý hranol s jediným úzkým oknem na sever a proskleným vstupem; zvedá se do výšky za předsazenou garáží, postavenou až na samé hranici pozemku. Hmota garáže se zahrádkou s rákosím a bambusem tak působí masivněji, ačkoliv je mnohem menší než dům. Autoři ji nazývají „květináč“. Spolu s venkovním schodištěm odděluje soukromí domu od ulice.

Koncept řešení

Protože pozemek má jen minimální plochu, půdorys domu sleduje jeho lichoběžníkový tvar a směrem k jihu se rozšiřuje. Východní fasáda bez oken je přisazena stejně jako garáž k hranici pozemku, od sousedního domu a od spodní hranice na západní a jižní straně zůstala jenom nezbytná vzdálenost.

Teprve na jižní fasádě se rozehrává celá kompozice stavby, dům se totiž rozšiřuje nejenom do strany, ale především dolů do hlubokého údolí, kopíruje přirozený terén prudkého kopce, takže ve výsledku získal pět podlaží. Prostřední podlaží ještě vystupuje jako konzola do volného prostoru a vytváří terasu pro patro nad sebou. Fasáda je bohatě prosklená, otevřená velkolepým výhledům na celé panorama vltavského údolí a města nad ním. Okny vysokými přes dvě podlaží je přitom do interiéru domu vidět jenom z velké dálky. Navíc se jeho obyvatelé mohou kdykoliv uzavřít venkovními žaluziemi, ať už pohledům zvenčí, nebo příliš horkému slunci v létě.

Podobně jako dům je do několika úrovní rozdělená zahrada, opěrné zídky z ní vytvářejí stupňovitou řadu přírodních teras, propojených dlouhým schodištěm z pororoštu podél obvodové zdi od vstupu až na spodní okraj pozemku. Celá stavba se prudkému terénu podřizuje přirozeně, jako by jí to nečinilo žádné problémy.

Investor si tu přál vybudovat dva samostatné byty, větší pro rodinu s dětmi
a menší pro jednu osobu nebo pár bez dětí. To se podařilo: větší byt zaujímá horní tři patra, menší je umístěný ve spodní části domu.

Struktura domu

Z vnější strany jednoduchý dům má uvnitř bohatou strukturu prostorů na různých výškových úrovních, vzájemně propojených schodištěm. Prodloužené podesty vytvářejí jednotlivá patra, takže pětipodlažní dům má vlastně osm odlišných úrovní, posunutých o půl patra. Šest z nich patří většímu bytu. To mu dovoluje rozmanitě členit svůj vnitřní obytný prostor, interiér se výškami podlah – a tím také pohledově – dělí na jednotlivé zóny (kuchyň, jídelna, obývací pokoj), přestože zůstává volně otevřený průhledům. Dojem velkorysosti a vzdušnosti podporují ještě velká francouzská okna k jihu, která v létě mohou byt propojit s terasou. Patro ložnic má naopak soukromý charakter, je rozděleno na jednotlivé „kajuty“. V nejnižší úrovni bytu – na terénu pod vstupem – je bazén se saunou. Spodní byt má samostatný vchod z venkovního roštového schodiště, i ten se dělí na vzájemně se prolínající prostory s venkovní terasou.

Vybrané materiály podtrhují působivost záměru, skleněné stěny podél schodišťových ramen umožňují průhlednost celého domu, otevřenost a provázanost prostorů. Jednoduché tvary a decentní barvy přecházejí z vnější strany i do interiéru.

Skleněné zábradlí galerie dovoluje těsnější kontakt obou pater, bezrámová zasklení pevných částí oken nekladou žádnou bariéru při pohledu do okolí. Výhledům nebrání ani průhledné zábradlí terasy, červené zabarvení skla však vytvořilo pocitově bezpečnější oporu nad hloubkou údolí.

Přestože se vila stavěla pro zatím neznámé uživatele, svého kupce si brzy našla. Současné majitele zaujala nejprve polohou a krásnými výhledy, ale vybrali si ji především pro moderní vzhled a vnitřní řešení: „Bydlení má opravdu výjimečnou atmosféru, i když kvůli svahu musíme překonávat takové množství schodů. Možná nám to jednou ve stáří bude vadit, ale pak můžeme uvažovat o výtahu.“

„Svou formou dům připomíná pevnost,“ říkají o něm architekti. „Skrývá stejný pocit tajemství a nedostupnosti, ale svým obyvatelům poskytuje neobyčejný domov s unikátním panoramatickým výhledem do údolí Vltavy.“

-věk
Foto Ondřej Polák