Vila u jezera Como

12.02.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Cesare Sala
/ Minimalistická vila s transparentní fasádou poskytuje širokoúhlý výhled na jezero Como v severní Itálii.

*

Má-li u soukromých rezidencí mít rozhodující význam jejich umístění, pak architektura tohoto domu udělala pro otevření interiéru krásám okolního prostředí maximum. Rozsáhle přestavěný objekt Casa Benedetti byste našli na břehu italského jezera Como. Výhled na vodní hladinu majitelům nerušeně zprostředkovává čisté prosklené průčelí na západní straně. Systém kombinující pevné zasklení s posuvnými dveřmi z hliníkových profilů Schüco je zajímavý
z hlediska estetického zpracování, zároveň významně podporuje energetický koncept rodinného domu.
Vedle stávajících budov v tradičním severoitalském stylu opoutá pozornost moderní stavební konstrukce minimalistickým pojetím i výběrem materiálů. Rodinný dům vznikl komplexním přestavěním původního objektu, se kterým má společný pouze půdorys a velikost. Architekt Cesare Sala ve své autorské zprávě zdůrazňuje, že architektura domu jednoznačně odkazuje na čisté linie, kterými se proslavil německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, a na formální jednoduchost a praktičnost, jež jsou typické pro průmyslového designéra Achilla Castiglioniho  z Itálie. V rámci prostorového uspořádání, velikosti, tvaru střechy a základních materiálů se však minimalistické moderní zpracování přibližuje architektuře okolní zástavby s tradičními tvary
a slohovými prvky.

Energetické úspory
Před přestavbou spadal původní objekt do katastrofálně špatné energetické třídy G, roční spotřeba tepla dosahovala 440 kWh/m2. Standard vyžadovaný podle současných stavebních předpisů by měl být přibližně šestinový, tedy kolem 77,33 kWh/m2. Budova s mimořádně nízkou spotřebou 28,37 kWh/m2 však nakonec dosáhla kategorie A. Přispěla k tomu řada energetických opatření.
Základní balíček těchto opatření zahrnuje kvalitní izolaci základů a zdiva, přirozenou ventilaci zabraňující kondenzaci, důslednou eliminaci tepelných mostů a dalších slabých míst, která by mohla negativně ovlivnit celkovou energetickou bilanci objektu. Přísné rozhodování se týkalo i výběru otvorových výplní, které kromě hodnot tepelné izolace musely splnit také požadavek na optimální přísun denního světla a vytvoření příjemného celoročního klimatu v interiéru. Vybrány byly vysoce tepelně izolované hliníkové profily Schüco
s přerušeným tepelným mostem a trojitým izolačním sklem. Doplňuje je navíc inteligentní screening a stínicí systémy automaticky ovládané slunečními
a větrnými senzory. Kombinace exteriérových a interiérových systémů brání přehřátí interiéru, chrání před zvědavýma očima kolemjdoucích či ostrým sluncem, a to i v případě, kdy s vnějším zastíněním nelze manipulovat kvůli silnému větru. Tato opatření se v podstatě týkají západní fasády s pohledem na jezero a přímým kontaktem do obytných a ložnicových prostor domu.

Výhled bez kompromisů
Celoročně mírné klima na severu Itálie i atraktivní výhled na jezero Como od počátku vybízely k co největšímu vizuálními i prostorovému otevření západního průčelí. Použit byl posuvný systém Schüco ASS 70.HI, který požadavek transparentnosti, přísunu světla a neomezeného výhledu dokonale podpořil. Hliníkové profily umožnily vytvořit velkoplošné prosklení od podlahy ke stropu
i na celou šířku mezi bočními zdmi. Ani kolejnice, bezbariérově zapuštěné
v podlaze, nenarušují vzhled a nebrání výstupu na terasu. Světle šedé hliníkové profily v odstínu RAL 9006 vertikálně rozdělují panoramatické prosklení a jemně kontrastují s čistotou skla, teakovými a dubovými podlahami na terase a v interiéru i ledově bílou omítkou, rámující celý objekt. Členění prosklených celků do dílčích polí architekt záměrně v přízemí a prvním patře odlišil. V prvním patře s ložnicí se jedná o symetrické rozdělení do čtyř stejných částí se dvěma posuvnými křídly uprostřed. Přízemí, které je zázemím pro kombinovaný obývací pokoj, jídelnu a kuchyň, má obě středová pole přerušená dveřmi. Další menší okna na jižní straně fasády mají rámy
z hliníkového okenního systému Schüco AWS 75.SI.

Vyšší komfort
Vedle estetické stránky splňují okenní a dveřní profily s optimálními tepelně izolačními vlastnostmi výjimečnou odolnost vůči klimatickým podmínkám
a hluku. Kromě toho byly na základě požadavku klienta do systému opláštění integrovány i další komponenty. Všechny okenní jednotky splňují bezpečnostní třídu RC 2 a jsou dokonce vybaveny zařízením s vibračními senzory proti zlodějům. Aby požadovaná úroveň těsnosti nešla na úkor příjemného klimatu a kvality vzduchu v interiéru, byla pro letní období nainstalována mechanická ventilace s rekuperací tepla. Prozatím se tento systém ukázal tak efektivní, že předpřipravenou instalaci elektrické klimatizace není zapotřebí dokončovat. Dle majitelů funguje kombinace mechanické ventilace a systémů zastínění velmi dobře, zabráněno je výskytu vyšší vlhkosti, teploty se po celý rok pohybují na příjemné úrovni.

Architektonická balance
Až na v podstatě jediné přání integrovat kuchyň, jídelnu a obývací pokoj do společného prostoru nechal investor architektovi při návrhu projektu volnou ruku. A po důkladných konzultacích byl architektův návrh také realizován. Přibližně po roce bydlení hodnotí majitelé projekt nesmírně kladně, a to jak
z hlediska estetického provedení, tak především z pohledu důležitější funkčnosti. Jsou nadšeni z úspěšného balancování mezi moderním pojetím
a současným respektováním okolní krajiny a architektury. Výhled z obytného prostoru na panorama jezera Como je potvrzením kvality tohoto bydlení. Ve večerních hodinách přináší záře z osvětlené budovy skvělý pohled i vnějším pozorovatelům.

Užitná plocha 210 m2.

Tisková zpráva
Foto Marcello Mariana

*

SALA ING. CESARE
Via Roma 172 – 23827 Lierna (LC)
tel: 0341 710180