Vila Ronnevik ve Stockholmu

30.08.2012 Individuální bydlení, Rodinné domy

Jan Schindler, Ludvík Seko / Schindler Seko architects
Rodinný dům českého ateliéru ve Švédsku: i v drsném severském
podnebí dokáže dřevostavba poskytnout vysoký komfort bydlení.

*

Täby-Viggbyholm je vilová čtvrť postavená na severovýchodním předměstí Stockholmu, přímo uprostřed lesního porostu na břehu mořského zálivu s malým jachtovým přístavem. Dům je umístěn na obdélné nárožní parcele podél zadní hranice, aby tak vznikla co největší volná zahrada před obytnou částí západního průčelí.

Do měkce modulovaného terénu je osazena kvádrová hmota budovy, která svou šikmou formou reaguje na sklon pozemku. Tento princip pokračuje
i uvnitř domu, kde prostory kaskádovitě klesají podél zahrady a gradují v centrální celoprosklené dvoupodlažní obytné hale s vloženým rampovým mostem.

Budova je postavena jako dřevěná rastrová konstrukce ze standardních smrkových profilů, které jsou založeny na železobetonové desce. Jedná se
o konstrukční sendvičový systém s vloženou tepelnou izolací tloušťky 285 mm (365 mm ve střeše) a vnitřním opláštěním ze sádrokartonových desek. Venkovní fasáda je obložena dřevěnými fošnami z přírodního zvětralého modřínového dřeva. V kontrastu se světle šedým přírodním tónem dřevěných prken jsou navržena černá hliníková okna včetně klempířských detailů s vysoce lesklým povrchem.

Zastavěná plocha 230 m2.
Spolupráce Simona Galbavá.

Autorská zpráva
Foto Christer Strandell a archiv autorů

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*