Rodinný dům v Turnově

07.02.2019 Individuální bydlení, Rodinné domy

Pavel Šmelhaus / Atelier ARS
/ Výrazná pultová střecha zvednutá k jihu propouští slunce do zvýšeného prostoru kuchyně s jídelnou a překrývá venkovní terasu.

*

Po mnoha letech strávených v jabloneckém panelovém domě zatoužili klienti přestěhovat se do vlastního pohodlného domu, kde bude (na rozdíl od jizerskohorského podhůří) více slunce a teplých dní, kdy je možné být venku. Krásný pozemek na vyvýšeném místě nalezli nedaleko Turnova, v lokalitě s osmi novostavbami na okraji obce. Začali  formulovat své představy o budoucím bydlení a s architektem se shodli na jednoduché koncepci energeticky úsporného přízemního domu (což parcela svou velikostí bez problémů umožnila).

Místo aby se do daného obdélníku umisťovaly jednotlivé místnosti, byly při řešení studie plochy řazeny optimálně k sobě, a tím vzniknul členitější, ale o to účelnější půdorys domu s minimem vnitřních komunikací. Většina místností tak má okna na jih a západ, kde je nejatraktivnější výhled do údolí.
Nejdůležitější prostor v domě – kuchyně s jídelnou a zastřešenou terasou – je dominantním prvkem převyšujícím ostatní místnosti v domě. Výrazná pultová střecha zvednutá k jihu (orientovaná v ose východ-západ) propouští do interiéru i dopolední slunce a usnadňuje provětrávání v teplých dnech. Obývací pokoj s krbovými kamny a originálním nábytkem (jež svou skladbou obdélníků připomíná skládaný půdorys domu) je oddělitelný a dle zkušeností stavebníka je v létě užíván méně než terasa. V chladné zóně na sever (ale s okny na východ a jihozápad) jsou umístěny ložnice majitelů s koupelnou, z níž je krásný výhled na nedaleký Ještěd. Menší koupelna s WC a hostinský pokoj jsou naopak umístěny hned u vstupu a případní návštěvníci tak neovlivňují výrazněji provoz domu.

Parkování a skladování je samostatném přístřešku v rohu pozemku. Architektonicky propracovaný objekt ze dřeva a pohledového betonu je částečně zapuštěn do terénu a nijak nezastiňuje výhled z domu. Materiálově podobná je i vjezdová brána na pozemek.

Vnější fasáda je obložena olejovaným červeným cedrem, který má vynikající vlastnosti a na rozdíl od tropických dřev působí v našem prostředí mnohem přirozeněji. Horizontální hmotu domu oživuje převýšená obytná část a střídání vertikálních proporcí oken s horizontálními.
Interiéru domu též dominuje dřevo – ať už se jedná o přiznané konstrukce z lepených nosníků, nebo masivní dubovou olejovanou podlahu položenou ve většině místností.

Konstrukčně je dům řešen jako montovaná dřevostavba ze systému K-Kontrol, založená na úzkých betonových pasech – tradičně používaná podkladní betonová deska je nahrazena dřevěnou izolovanou konstrukcí. Vzhledem k tomu, že ze stejného stavebního systému je postavena i Česká antarktická stanice, nebyla nikdy obava o funkčnosti navrženého řešení. Provozní výsledky potvrdily celkově vynikající energetické parametry domu. Pro složitost a investiční náročnost byl původně zamýšlený systém teplovzdušného topení s rekuperací nahrazen stavebníky jednodušším elektrickým sálavým topením
a větrání je řešeno přirozeným způsobem. Teplota v jednotlivých místnostech je regulována individuálně programovatelnými termostaty. Roční náklady na veškerou elektřinu jsou okolo 24 tis. Kč, a občasné topení v krbových kamnech je vnímáno více jako zábava než energetická nutnost.

Objekt byl zařazen mezi  výzkumně sledované domy a dlouhodobě v něm probíhá měření teploty a vlhkosti (je sledován vnitřní, vnější a podzákladový prostor domu).
Roční spotřeba veškeré el. energie: 9 470 kWh = 81 kWh/m²
Spotřeba dřeva na vytápění: cca 2,2 m³
Naměřená spotřeba energie na vytápění: 43-48 kWh/m²/rok

Autorská zpráva
Foto Robert Žákovič