Rodinný dům v Průhonicích

19.03.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

David Kraus / Architektura; interiér Vaida Kraus / Vaida design
/ Západní fasáda s obytným prostorem proskleným do zahrady je prolamována tak, aby dovnitř domu pronikalo i jižní slunce.

*

Forma domu do Průhonic vychází ze stavu pozemku. Slunce i komunikace přicházejí z jednoho místa, proto je dům natočen východ-západ – kolmo
k vjezdu, jeho západní fasáda je však prolamována tak, aby dovnitř domu pronikalo i jižní slunce.
Sluneční svit vytváří architektonický výraz objektu i jeho interiér. Kombinace černobílých hliníkových oken a speciální leštěné omítky tvoří detail i grafiku fasády. Prolamování fasády ovlivňuje tvar místností uvnitř i řešení detailů interiéru a nábytku.

Dům obsahuje suterén kvůli omezení zastavěné plochy na pozemku, vjezd do něj vede od komunikace rampou z jihu. Z ulice se po chodníku přichází
k zádveří v jihovýchodním nároží, jehož zkosením se prostor před vstupem zastřešil konstrukcí stropu.
Obytný prostor s kuchyní je obrácen k západu, prolomená západní stěna nejenom dostává do obývacího pokoje jižní slunce, ale navíc vytváří soukromí venkovní terase. Do terasy je orientována také pracovna; její natočení
k severozápadu poskytuje méně prudké rozptýlené světlo. Při východní straně domu jsou umístěny vedlejší provozy – hala se schodištěm, koupelna, toaleta a sklad.
Horní patro obsahuje soukromé pokoje, ložnici rodičů a pokoje dětí, koupelnu a samostatnou toaletu. Na koupelnu navazuje relaxační venkovní prostor krytý u jižní ulice vyzděným zábradlím.

Podlažní plocha 290 m2.

Podle autorské zprávy
Foto Jiří Ernest

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*