Rodinný dům v Polničce

07.03.2017 Individuální bydlení, Rodinné domy

Igor Šimon, Jan Pačka, Zuzana Šimonová / IGLOO architekti
/ Návrh orientuje obytné místnosti na jih do zahrady a k výhledům do okolí, a zároveň vytváří soukromí pro posezení v zahradě.

*

Dům pro čtyřčlennou rodinu se nachází v nové zástavbě rodinných domů v obci Polnička u Žďáru nad Sázavou. Pozemek domu je mírně svažitý k jihu a jeho předností jsou především výhledy do okolní krajiny lesů a luk, a také výhled na poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře. Lokalita je součástí CHKO Žďárské vrchy, což znamenalo poměrně striktně dané regulativy především tvaru a sklonu střechy, ale také možností tvarování půdorysu
a okenních otvorů, a taktéž materiálového řešení domu. Ze severu byla rovněž určena stavební čára. Garáž musela být součástí objemu domu.

Snahou tedy bylo orientovat obytné místnosti na jih do zahrady, poskytnout obyvatelům výhledy do okolí velkými okny, a zároveň vytvořit soukromí pro posezení v zahradě. Vizuálnímu odclonění od sousedů si dům z jedné strany pomáhá vysunutím objemu s ložnicí rodičů směrem do zahrady, ze strany druhé bude uplatněna zeleň. Severní fasáda domu orientovaná do ulice je spíše uzavřená a dominuje jí pouze vysunuté prosklené zádveří. Přesahy střechy před fasádu, nutné z místních klimatických důvodů, překrývají z boku abstraktní slepé štíty.

V přízemí domu se nachází hlavní obytný prostor, který je propojený
s kuchyňskou částí. Na druhé straně půdorysu se nachází chodbou oddělené utilitární zázemí s garáží. Do zahrady vystupuje ložnice rodičů s malou koupelnou. V podkrovním podlaží jsou u štítů ložnice dětí a mezi nimi pak pracovna a nutné zázemí.

Zahrada je koncipována spíše jako nenápadná součást místní krajiny než uměle komponovaná zahrada. Trávník kolem domu a terasy je učen k častému užívání a bude tedy nutné častější upravování, avšak partie dále od domu jsou osety luční směsí, která se ponechá růst. Východní část zahrady je oddělena řadou ovocných stromů a bude případně využívána jako hospodářská část zahrady. V západní polovině je vysazen pouze jeden solitérní buk, jinak je ponechán průhled z domu do krajiny. Abstraktní štíty domu zarostou popínavým přísavníkem, na podzim budou šedým pozadím pro jeho červené listy. Oplocení pozemku je řešeno transparentně pozinkovaným pletivem. Pouze vchod a vjezd na pozemek je zvýrazněn fragmentem „na sucho“ skládané zídky s brankou.

Použité materiály se snaží podpořit charakter venkovského domu a bydlení
v „přírodní krajině“. Hlavní objem domu je tedy proveden ve světle šedém vápenném nátěru. Menší vystupující objemy jsou obloženy modřínovým dřevem bez povrchové úpravy, které časem zcela zešedne. Střešní krytina je betonová, šedá bez profilace. Byla použita dřevěná okna, na jižní fasádě s předokenními žaluziemi. Podlahy v obytných místnostech jsou dubové. Kuchyň, koupelny a WC mají podlahy z teraca a v utilitárních prostorech je použita litá stěrka. Na vnitřní omítky byla použita kletovaná vápenná stěrka
a na vnitřní strany štítů kletovaný cementový štuk. Konstrukce domu je
z keramického systému. Krov je tvořen hambalkovou soustavou.

Autorská zpráva
Foto Jiří Ernest