Rodinný dům v Olomouci

29.04.2014 Individuální bydlení, Rodinné domy

Ivana Dombková / I. D. Architektura
Dům ve vilové čtvrti na okraji města je založen na jednoduchém geometrickém principu. Velké prosklení rozšiřuje bydlení na zahradu.


Na mírně svažitém pozemku s jižní orientací a mírným sklonem terénu směrem k listnatému hájku si noví majitelé, rodina se dvěma dětmi, nejvíce cenila klidnou polohu a krásný výhled. Za architektkou původně přišli s již hotovým projektem jednoduchého domu a přáli si navrhnout zařízení interiéru.  „Na první pohled bylo jasné, že dispozice nebude funkční, navrhovaná stavba není vhodně umístěna na pozemku a má i nevhodné proporce,“ vysvětluje Ivana Dombková. „Na závěr naší schůzky jsme se dohodli na zcela novém projektu.“  S klienty se shodli na konceptu jednoduchého bezúdržbového domu s decentním a nadčasovým architektonickým výrazem, v interiéru na komfortním řešení bez kompromisů, na vzdušném uvolněném prostoru a kvalitních přírodních materiálech. Vzhledem k požadavkům místního stavebního úřadu byla moderní architektuře přisouzena pultová střecha.

Průhledy a výhledy

Stavba se posunula směrem k severnímu okraji pozemku, aby se uvolnila slunná jižní část zahrady.  Jádro domu tvoří hlavní obytné dvoupodlažní „křídlo“ na obdélníkové bázi, orientované rovnoběžně se severním okrajem parcely, kudy vede přístupová cesta.  V jižním směru se kolmo připojuje menší přízemní část s pracovnou, společně vytvářejí kompozici ve tvaru písmene L. Základní architektonická myšlenka je jasná hned ve vstupní partii domu, kde se setkávají dvě navzájem kolmé komunikační, dispoziční a pohledové linie.  Ta hlavní směřuje rovnoběžně se severní hranicí pozemku, v přízemí na sebe plynule navazují kuchyň, jídelna a obývací pokoj, osu pohledu zakončuje panoráma krajiny za velkým západním oknem. Druhá linie vede přes pracovnu přímo na jih a v průhledu pokračuje směrem dolů po svahu až k hájku.

Obytné místnosti na jižní a západní straně se velkými prosklenými plochami prolínají na dřevěnou terasu a dále až na zahradu. Nerušené výhledy a stejná úroveň podlahy, terasy a trávník posilují myšlenku přímého spojení s přírodou.  Uspořádání v patře rovněž vychází z lineárního principu. Podél severní fasády domu vede přístupová chodba, pokoje mají výhled jižním směrem, k ložnici rodičů patří velká terasa na střeše pracovny. „Majitelé si původně přáli velké místnosti, ale podařilo se je přesvědčit, že na účelném uspořádání záleží více než na metrech čtverečních. Výsledná dispozice je úměrná potřebám rodiny, nezabírá nadbytečnou plochu,“ říká Ivana Dombková.

Střízlivý a věcný přístup se projevuje také v interiéru domu. Tlumené barvy s dominantní bílou v hlavní roli, čisté geometrické tvary, hladké povrchy, minimum nábytku, to vše působí uklidňujícím dojmem, a o to více vynikají krásné výhledy ven.  Předpokladem, který umožňuje tento požitek
z minimalismu, je dostatečně dimenzované zázemí domu, zejména promyšlené úložné prostory ukryté v množství vestavěných skříní. „Na majitelích oceňuji odvahu čelit okolní nesourodé zástavbě, která nese znaky tak zvaného podnikatelského baroka, a postavit a důsledně dokončit až do detailů moderní dům,“ uzavírá naši návštěvu Ivana Dombková.

Jitka Pálková pro časopis Můj dům
Foto Jana Labuťová a Jiří Vaněk

*

Technické údaje:
Zastavěná plocha 377 m², užitná plocha 207 m².
Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, obložení fasády z lomového pískovce, železobetonové monolitické stropy a schodiště, pultová střecha s dřevěným krovem, krytina titanzinkový plech
Výplně otvorů: okna dřevohliník s izolačními trojskly, vnitřní dveře atypické skleněné a dřevěné do obložkových zárubní
Vytápění: ústřední, podlahové + radiátory, zdroj energie – tepelné čerpadlo

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*