Rodinný dům v Mníšku pod Brdy

26.02.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Vladimír Vašut, Erika Vašutová / under-construction architects
/ Dům je schován za starou zdí, mezi ním a stěnou vznikl intimní prostor s odlišným charakterem od hlavní otevřené zahrady.

*

Hned první dojem z pozemku zásadně ovlivnil návrh. Krásná stará zeď, mírně se svažující terén k jihu ukončený potůčkem, s výhledem na stromy a siluetu zámku. Genius loci jako z učebnice.

Rozhodnutí o zachování stěny bylo jasné od začátku; bylo nám líto, že ostatní sousedé zeď bourají. Tím jsme nejenom ušetřili, ale především je zachována její historická hodnota a romantika místa.

Dům jsme schovali osm metrů za stěnu, aby mezi ním a zdí vznikl intimní prostor s odlišným charakterem od hlavní otevřené zahrady. Obývací pokoj se na jedné straně tradičně otevírá k jihu a k dálkovému výhledu, na druhou stranu je průhled k severu ukončen původní zdí.

V patře jsou všechny pokoje otevřeny do zahrady okny přes celou výšku místnosti. Ze severu je patro přisvětlováno horním pásovým oknem, aby bylo zachováno soukromí uživatelů.

Vzhledem k požadavku stavebního úřadu nařizujícího šikmou střechu jsme se po dohodě s klienty a jejich silné podpoře shodli na tom, že podstoupíme několikaměsíční úřednický boj. Museli jsme získat kladná stanoviska od památkového ústavu, městského architekta, rady města a na závěr od samotného stavebního úřadu. Vložená energie, víra a odhodlání se vyplatila. Získali jsme stavební povolení na dům takový, jaký jsme si s klienty vysnili. Fungující a bez kompromisů.

Plocha pozemku 1110 m2, zastavěná plocha 130 m2, užitná plocha 178 m2.
Spolupráce Martin Mihaly, Ludmila Malá.

Autorská zpráva
Foto Vladimír Vašut

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*