Rodinný dům v Kolíně nad Rýnem

04.05.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Hans-Peter Höhn, Carolin Eva Riedel / archicraft
/ Plynulý přechod mezi interiérem a zahradou umožňuje velkorysé zasklení před venkovní terasou.

*

Hranaté kubické budovy jsou z hlediska energetické výstavby optimálním formátem. Jak dokládá rodinný dům na předměstí Kolína nad Rýnem, nemusí se přitom vždy jednat o zcela jednoduché tvary. Při prvním pohledu se zdá, že tuto skulpturální rezidenci sestavenou z dílčích prostorových elementů tvoří 3D puzzle kostky.
Celkový dojem z vyčnívajících stavebních bloků, které jsou maximálně využitelné a funkční, umocňuje kontrastní střídání bílých a černých částí fasády. Architekti Hans-Peter Höhn a Carolin Riedel k projektu poznamenávají, že při návrhu vyšli z principu „sčítání a odčítání, interpretace hmoty, prostoru
a meziprostoru“.

Prostor a dispozice
Současní majitelé, mladá rodina se dvěma dětmi, seznamovali architekty od počátku spolupráce s abstraktní představou a přáním vsadit domu moderní, plastický – skulpturální – vzhled. Vznikla myšlenka základního tělesa
o rozměrech 12,5 x 13,5 x 6,5 m, ze kterého by vyčnívaly jednotlivé elementy. Ke zvýraznění plastičnosti objektu přispělo použití kontrastních barev.
U projektu však nejde o nepromyšlené a libovolné rozmístění vyčnívajících částí. Každá jednotka má v rámci všech obytných podlaží svou funkci a využití.
Uvnitř se nacházejí dva hlavní otevřené prostory, jeden v obývací části, druhý nad vstupní zónou, které objekt vertikálně propojují, a zároveň poskytují různorodé pohledy uvnitř interiéru i do exteriéru. Ze vstupní haly v přízemí se dveře otevírají do šatny, toalety a pracovny. Předsíň navazuje na otevřenou kuchyň rozšířenou o jídelnu, ze které se přes dva schody vchází do obývacího pokoje. Plynulý přechod mezi interiérem a zahradou zprostředkovává velkorysé zasklení před venkovní terasou.
První patro jasně odděluje prostory rodičů a dětí, své místo zde zaujímá prostorná relaxační koupelna se saunou a oddělené ložnice včetně hygienického vybavení pro obě generace. Schody do dalšího patra vedou do studia, vedle kterého se rozprostírá střešní terasa. Zde si rodina v kteroukoli denní dobu může užívat slunce a nerušený výhled. Technické zázemí a domácí dílna jsou umístěny v suterénu, který navíc nabízí velkou společenskou místnost (v podstatě hernu) a pokoj pro hosty s vlastní koupelnou.

Transparentnost 
Vzhled domu primárně vytvářejí matné černé a bílé kubické elementy navržené jako pevná konstrukce. Nepřehlédnutelným horizontálním prvkem fasády jsou lesknoucí se prosklené plochy. Zvoleny byly okenní jednotky různých velikostí konstruované na míru s ohledem na příslušné umístění, orientaci fasády
a samozřejmě i požadavek diskrétnosti v intimních zónách. Všechny transparentní prvky sjednocují štíhlé linie hliníkových okenních profilů v šedém tónu.
Požadavek moderního designu, a zároveň atraktivní energetické koncepce budovy vedl architekty k výběru vysoce tepelně izolovaných hliníkových profilů s trojitým izolačním zasklením. V návaznosti na konzultace a technické poradenství společnosti Schüco i souhlas klienta padla volba na systémové řešení Schüco AWS 70.HI. Tento profil s vynikajícími hodnotami tepelné izolace umožňuje využití na různé typy okenních formátů s konstrukční hloubkou pouhých 70 mm. Vysoké požadavky na tepelnou izolaci a vodotěsnost byly kladeny také na velkoformátovou konstrukci posuvně zdvižných dveří umístěných mezi obytným prostorem a terasou v přízemí. Se skleněnými jednotkami o rozměru až 2,65 x 2,65 m i bezbariérovým přechodem si poradil systém ASS 70.HI.
V celém objektu klient preferoval konvenční mechanické kování, výjimku představují hliníkové vchodové dveře ze systému Schüco ADS 70.HI (jednotně v odstínu RAL 7016), vybavené biometrickou kontrolou vstupu přes čtečku otisků prstů Schüco Fingerprint.

Plocha pozemku 730 m2, obytná plocha 380 m2.

Tisková zpráva
Foto
Schüco International KG

*

archicraft.de