Rodinný dům v Dolních Břežanech

31.07.2017 Individuální bydlení, Rodinné domy

David Kraus
/ Konceptem řešení je uskakovaný systém místností, jež mají přímé jižní slunce a jsou orientovány do zahrady.

*

Pozemek je z východu ohraničen příjezdovou komunikací, ze západu parcelou, na které je nízkopodlažní administrativní budova, z jihu nízkopodlažním bytovým domem, přes komunikaci na východě se nachází objemná budova školy o dvou zvýšených podlažích. Pozemek je orientován podélně přibližně ve směru sever–jih.

Tvar domu a jeho umístění jsou ovlivněny pozemkem. Základním nápadem je uskakovaný systém místností, jež mají všechny přímé jižní slunce a jsou orientovány přímo do zahrady, zároveň do nich však není vidět z komunikace. Toto řešení umožňuje vznik jižní zahradní plochy se světlem po celý den.

Příjezd na pozemek i vstup do domu jsou vedeny od komunikace, obytná terasa je situována „za domem“, obytný prostor orientovaný směrem do zahrady má východní, jižní i západní slunce – tedy přímé světlo po celý den. Vzniká tak specifická vnější forma domu.

Dům je navržen jako dvoupodlažní s rovnou střechou. V prvním podlaží je navrženo zádveří, vnější krytá pergola garážového stání, koupelna s WC, technická místnost – prostor skladu pro sportovní a zahradní náčiní, šatna, dále je zde hlavní obytný prostor, jenž spojuje jídelnu, kuchyni a obývací pokoj. Z něj je pak situován výstup na krytou venkovní terasu, která je na jihozápadní straně objektu. Obytný prostor kromě návaznosti na kuchyni
a jídelní kout obsahuje také těleso krbu a objekt akvária, případná zeleň může prorůstat skrz galerii v patře. Patro pak obsahuje dětské ložnice, dětskou koupelnu a ložnici rodičů s přilehlou šatnou a vlastní koupelnou, dále místnost hosta a pracovnu.

Dům je navržen v bílé hladké omítce. Vnitřní schodiště je navrženo jako betonové, obložené dřevem, je osvětleno oknem na východní fasádě a přes halu v patře, resp. zde umístěný světlík, světlo padá až do přízemí obývacího prostoru skrz galerii.

Podlažní plocha: 340 m2.

Autorská zpráva
Foto Filip Šlapal

*

*

*

*

*