Rodinný dům v Brandýsku

11.04.2019 Individuální bydlení, Rodinné domy

Pavel Griz, Patrik Zamazal / MOLO architekti
/ Obytné a ložnicové křídlo tvoří půdorysné L, jižní dominantní křídlo posazené na ocelových pilotech kryje parkovací stání pro čtyři automobily.

Svažitý, jižně orientovaný pozemek o výměře 800 m2 se nachází v nově vznikající části obce Brandýsek. Navržený dům reflektuje podélnou orientaci stanovené parcelní osnovy s využitím minimálních odstupových vzdáleností od hranic pozemku. Dodržuje předepsanou uliční frontu. Orientace pozemku nabízí výhled do vesnice, jeho severní hranu chrání vzrostlý sad.

Hmotové řešení přízemního domu sleduje základní provozní dělení na dvě části. Obytné a ložnicové křídlo tvoří dohromady půdorysné L vztahující se ke společnému ohnisku venkovní pobytové terasy.

Obytná část – dominantní jižní křídlo – tvoří průčelí domu. Svojí hranou dotváří uliční frontu. Nižší a delší ložnicová část je vzhledem k funkci orientována na východ. Jižní dominantní křídlo posazené na ocelových pilotech má horizontální dřevěnou fasádu ze sibiřského modřínu působící lehkým dojmem. Zadní východní křídlo posazené na terénu má obklad z cementotřískových desek bez barevné úpravy. Obklad z desek působí v kontrastu s dřevěnou fasádou nenápadným a stabilním dojmem. Na styku hmot a materiálů jsou vchodové dveře, přístupné z terénu rampou nebo schodištěm. Kryté parkovací stání pro čtyři automobily je výhodně umístěno pod jižním křídlem. Dům tedy plní funkci zastřešení a auta nezabírají plochu mimo jeho půdorys, což je pro pozemek výrazné odlehčení.

Tvar domu vytváří intimní polodvorek, terasu, která je mostem mezi hlavní obytnou místností a zahradou. Hmota domu terasu chrání proti náporům odpoledního letního slunce. Obývací pokoj, terasa a zahrada jsou jedním prostorem bez bariér. Terénní vlna jemně reaguje na dvě úrovně uvnitř domu, frázuje podlouhlý pás trávy a dobře se na ní leží.

Vnitřní dispozice má pevně vymezené funkční zóny. Ze zádveří se vstupuje do chodby – haly. Zde je jasné rozdělení na intimní a společenskou část. Intimní je orientovaná k východní fasádě – dva pokoje, ložnice a chodba s rampou. Rampa řeší rozdíl výšek a podle předpokladu se stala hernou. Společenská část je spojena s terasou a zahradou. Podhled kopíruje tvar sedlové střechy, což je rozumné využití jinak nevyužitelného prostoru. Kuchyň v čele obývacího pokoje je vizuálně propojená se zahradou, intimní částí domu a příjezdovou komunikací. Proporce oken byly komponovány podle výhledů. Okna s dálkovými výhledy jsou horizontální – poskytují výřez krajiny. Okna do zahrady jsou vertikální – od podlahy ke stropu – a vizuálně propojují zahradu s interiérem.

Autorská zpráva
Foto Sphaericus.cz