Rodinný dům Útěchov

01.02.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Adam Rujbr, Michal Grošup
/ Dům půdorysného tvaru L je z ulice dvoupodlažní se sedlovou střechou,
do zahrady je otočen ložnicový přízemní blok.

*

Místo stavby
Stavební pozemek se nachází v brněnské městské části Útěchov, v zástavbě nových rodinných domů na samém okraji lokality, v sousedství louky a lesa. Parcela má nepravidelný tvar, je svažitá směrem k východu, max. převýšení činí cca 2,3 metru.

Architektonické řešení
Rodinný dům je navržen pro rodinu s dětmi. Vzhledem ke konfiguraci terénu je dům částečně podsklepen. V suterénu je vstup do domu a vjezd do garáže. Hlavní hmota domu je z ulice dvoupodlažní, zastřešená sedlovou střechou
o mírném sklonu 23°. Do zahrady je otočen ložnicový přízemní blok, který na hlavní hmotu domu navazuje půdorysně do L. Přízemní část je zastřešená plochou střechou, která 1,5 metrovým přesahem kryje ložnice před přímým jižním sluncem. Pohledově uzavřený dvůr je dotvořen opěrnou zídkou, která navazuje na jižní obvodovou stěnu podsklepené části domu, je souběžná s ložnicemi a vytváří intimní část zahrady s terasami a posezením.
Na západní straně pozemku je navržen venkovní bazén s pobytovými dřevěnými terasami a pergolou s venkovním krbem. Od sousedů je bazén odcloněn 1,7 m vysokou zdí.
Dům je navržen v bílé barvě, dřevěná okna a horizontální dřevěný obklad mezi některými okny v tmavší lazuře.

Suterén
Vstup do domu je z východní strany, je zapuštěn o jeden metr do hmoty domu, čímž je vytvořeno kryté závětří. Zádveří s vestavěnou šatní skříní je odděleno od schodišťové haly prosklenou příčkou s posuvnými dveřmi. Na zádveří navazuje sklípek. Z garáže pro dvě auta je přímé propojení s domem dveřmi do zádveří. Ze schodišťové haly je přístupná pracovna s okny otočenými na východ do ulice a ke vstupu na pozemek. V suterénu je ještě umístěna garsoniéra s vlastním vstupem ze schodiště. Garsoniéra je tvořena obytným pokojem s kuchyňským koutem, samostatnou ložnicí a koupelnou s WC. Z obývacího pokoje je umožněn přímý výstup na zahradu. Celý suterén má nižší světlou výšku – 2,4 m.

Přízemí
Po schodišti se dostáváme do haly, která je osvětlena denním světlem pomocí dvojice světlovodů. Hala je od obytného prostoru oddělena širokými dveřmi, na halu navazuje jídelna s přímým propojením na krytou terasu na západní straně domu. Na celou šíři jídelny se do ulice k východu otevírá velké, částečně otvíravé okno. Kuchyně je od jídelny oddělitelná posuvnou stěnou, má liniové uspořádání se střední uličkou. Kuchyně je vizuálně propojena s halou úzkým pevným okénkem mezi pracovní deskou a horními skříňkami. Technická místnost s prádelnou navazuje přímo na kuchyni, druhý vstup je ze schodišťové haly.
Obývací pokoj navazuje na jídelnu, od které je vizuálně oddělen pouze tělesem oboustranného krbu. Z obýváku je opět přímý vstup na venkovní terasu. Jídelna s obývacím pokojem mají oproti zbývající části přízemí (2,6 m) navrženu větší světlou výšku (3,0 m).
Ložnicová část je přístupná z haly a od denní části oddělena dveřmi. Dva dětské pokoje a ložnice rodičů jsou orientovány k jihu, celá obvodová stěna je prosklená a umožňuje vstup na dřevěnou terasu. Proti prudkému slunci jsou místnosti chráněny přesahem střechy. Dětské pokoje mají jednu společnou koupelnu přístupnou z centrální chodby, která je opět osvětlena denním světlem pomocí světlovodů. Ložnice tvoří společně s větší koupelnou se saunou a šatnou samostatný provozní blok. Přesah střechy je zakončen malým skladem na zahradní nábytek přístupným z terasy.

Konstrukční a materiálové řešení
Dům je založen na základových pasech, suterén je vyzděn z prolévaných betonových tvarovek tl. 20 cm. Obvodové stěny jsou zatepleny 10 cm minerální vlny. Nadzemní část je postavena jako dřevostavba, stěny celkové tl. 30 cm vyplněny minerální vlnou a omítnuty.
Strop nad suterénem je tvořen železobetonovou deskou pnutou na rozpon 6,4m.
V obytných místnostech jsou dřevěné podlahy v kombinaci s podlahovým vytápěním. V zádveří, v technických prostorech, v kuchyni a v koupelnách je použita keramická dlažba, v garáži vysoce odolná teracová dlažba.
Okna jsou navržena dřevěná z europrofilů, mořená do tmavšího odstínu. Zasklení kvalitními trojskly (min. k=0,7 W/Km2), na všechna francouzská okna jsou použita bezpečnostní skla. Všechna okna obytných místností budou zastíněna předokenními elektricky ovládanými žaluziemi.
Vnitřní dveře jsou dýhované do obložkových dýhovaných zárubní, plné, nadstandardní výšky až ke stropu. Prosklená stěna s posuvnými dveřmi je navržena mezi zádveřím a schodištěm.
Střecha nad obývací částí je sedlová o sklonu 23°, je navržena bez přesahů s nástřešními zaatikovými žlaby. Krov je ze sbíjených vazníků, které jsou nasazeny ve výšce 3,15 nad podlahou přízemí. Pod vazníky jsou podvěšeny zateplené podhledy. Střecha nad ložnicovou částí je navržena plochá, krytina z PVC folie je zasypána kačírkem.
Plocha pozemku 920 m2, zastavěná plocha 233,4 m2, užitná plocha bez teras 270,4 m2.

Autorská zpráva
Foto Kamil Saliba