Rodinný dům s rohovým oknem

16.09.2011 Individuální bydlení, Rodinné domy

Vladimír Balda
Rohové okno s optimální orientací ke světovým stranám poskytuje dostatek světla a krásný výhled na panorama Ještědského hřbetu.

+

Návrh rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu vznikal dlouhou dobu. Komplikace spojené s napojením pozemku na inženýrské sítě poskytly projektu dostatek času. Po několika postupně zmenšujících se variantách dospěli investoři a architekt k podobě domu, který by měl splňovat všechny prostorové nároky mladé rodiny, a současně nepřetížit její rodinný rozpočet.

Pro stavbu domu zakoupili manželé parcelu nacházející se v okrajové čtvrtí Liberce s okolní zástavbou složenou téměř výlučně z rodinných domů. Pozemek určený pro stavbu domu má obdélníkový půdorys delší stranou orientovaný k jihu a ve stejném směru je i mírně svažitý. Dolní, kratší stranou sousedí s příjezdovou komunikací. Na pozemku nejsou žádné stavby a je bez jakéholiv porostu stromů nebo keřů.

Rodinný dům je postaven na půdorysu pravidelného obdélníku, zastřešen plochou střechou se zvýrazněnou atikou. Obdélníkový půdorys je orientován rovnoběžně s delší stranou pozemku ve směru svahu. Spodní podlaží s dobrým přístupem do zahrady je logicky věnováno rušnějším činnostem domácnosti. K hlavnímu vstupu do domu na severní straně domu se přichází po zahradní cestě jdoucí ze spodní části pozemku, kde se kromě vstupu do zahrady nachází i garáž a venkovní parkování v přímé návaznosti na ulici.

Svažitý terén pozemku se projevil i uvnitř domu v podobě dvou výškových úrovní podlahy přízemí. Vznikl tak atraktivní, výškově odstupňovaný prostor společný pro obývací pokoj, kuchyň a jídelnu. Propojení s jídelnou a větší světlá výška obývacího pokoje přispívají k dojmu většího prostoru, než by mohla daná plocha pokoje za běžných podmínek poskytnout. Dostatek světla v pokoji zaručuje rohové okno s optimální orientací ke světovým stranám a krásným výhledem na panorama Ještědského hřbetu. V přízemí se dále nachází technická místnost, místnost pro domácí práce a WC se sprchou.

Horní podlaží je pak zcela vyhrazeno pouze pro pobyt a odpočinek členů rodiny. Dva dětské pokoje a ložnice rodičů jsou doplněny hygienickým zázemím a dostatečnými šatními prostory.

Vlastní stavba rodinného domu je doplněna garáží pro dva osobní automobily a nekrytým parkovacím stáním.
Zastavěná plocha 91 m2, užitná plocha 149 m2, obestavěný prostor 665 m3.

Autorská zpráva