Rodinný dům na Vysočině

06.09.2019 Individuální bydlení, Rodinné domy

Vladimír Nikiforov / interiér Lukáš Holub
/ Dům zakomponovaný do stráně pod lesem je rozdělený na dvě části, které se liší vzhledem i svojí funkcí.

*

Místo se nachází v kopcovitém lesnatém terénu, kde sice končí silnice a kde vesnice přechází do volné krajiny. Přesto je v tak těsné blízkosti Jihlavy, že sem zajíždějí i autobusy městské dopravy. Kvalitu bydlení významnou měrou ovlivňuje samotný stavební pozemek – obec se totiž nachází v někdejším vojenském pásmu, kde příroda zůstala relativně nedotknutá okolní civilizací.

Koncepce domu

Kompozice objektu napovídá o dění uvnitř, dvě již na pohled rozdílné hmoty mají také odlišné funkce. V první části s pultovou střechou a obložené Thermowoodem (tepelně zpracovanou finskou borovicí, která nevyžaduje údržbu) se za velkými prosklenými plochami nachází společenská zóna domu, obytný prostor s kuchyní a jídelnou. Ve dvoupodlažní části s šedivou omítkou je pod rovnou střechou situovaná klidová zóna – ložnice, dětské pokoje, šatna a hygienické zázemí. Obě části jsou výškově posunuty o půl patra, takže umožňují těsnější propojení mezi jednotlivými prostory.

Ze zádveří v nejnižší úrovni, kde jsou umístěny technické místnosti a garáž, se vstupuje do malé vstupní haly a navazujícím ramenem schodiště přímo do centrálního obytného prostoru. Kuchyně je od jídelny opticky oddělená částí nábytkové sestavy; na opačné straně, v proskleném rohu obývacího pokoje, nabízí pohovka s dvěma křesílky příjemné posezení s výhledem do zeleně. Za jasného počasí sem dopadají sluneční paprsky od rána až do večera, přímým výstupem na dřevěnou terasu se pokoj otevírá do zahrady.

Výrazný střed obytného prostoru představuje krbový komín, který odděluje společenské prostory od pracovny s knihovnou umístěné ve spojovacím krčku obou částí budovy. V nejvyšší úrovni domu, o půl patra výš nad obývacím pokojem, se nacházejí soukromé pokoje: ložnice, z níž se přes šatnu prochází do koupelny, dva dětské pokoje a pokoj pro hosty se samostatnou malou koupelnou.

Řešení interiéru

Na konečném výsledku se kromě konceptu, dispozice a architektonické kompozice podílí nemalou měrou i vybavení interiéru, použité materiály, barvy a jejich kombinace. Tuto druhou etapu návrhu investor svěřil studentovi liberecké Fakulty umění a architektury, se kterým se náhodně setkal.

Styl interiéru je příjemná kombinace tradičních i moderních materiálů, v domě jsou použity jak klasické podlahy z masivu dubu, tak současné lité podlahy Pandomo, na stropech dřevěné podbití bílé barvy i šedivé betonové panely bez povrchové úpravy, v koupelně epoxidový nátěr na zdech i na podlaze. Zcela netradiční povrchovou úpravu má krbový komín, zdánlivě obložený cortenovým plechem (nízkolegovaná ocel odolná povětrnosti i bez povrchové úpravy), ale obložení tvoří běžný ocelový plech, z něhož se speciální úpravou – se značnou dávkou alchymie – udělala dokonalá napodobenina drahého materiálu.

Interiér působí útulným dojmem se zajímavou „všehochutí“. Kromě špičkových designových kusů nábytku zde najdete i zařízení vyrobené podle autorových návrhů na zakázku, anebo za pár korun ze starého nábytku. „Mám rád kombinaci starého s novým. Garantuje, že interiér nestudí jako sestavy z katalogu. Starý nábytek zatepluje. Neubližují si ani různé styly,“ vysvětluje Lukáš Holub.

Efektně, a přitom funkčně je v domě řešeno například osvětlení. Velká stropní svítidla jsou nově natřené průmyslové lampy pocházející z likvidované továrny. V obytné části bylo třeba vyřešit i problém s jejich instalací. Vazníkový strop vylučoval upevnění těžkých svítidel pomocí jednoho šroubu, jejich hmotnost bylo třeba rozložit. Tak vznikla jemná pavučina z ocelových lanek. Stejným „drátěným“ stylem je řešena stěna u schodiště do pracovny, do kovové sítě je obalena také fasáda domu, připravená pro popínavé psí víno. Z vlastní dílny autora pochází i sestava mobilních stolků na knihy a televizor. Jde o princip po generace oblíbené stavebnice Merkur, jen ve větším formátu.

Velkou roli v celém domě hraje zvolená barevnost. Převládá bílá, kterou pouze s mírou doplňují výraznější barvy, především červená. Tuto barvu má vstupní brána, ale i digestoř v interiéru. „Každá sytá barva se časem omrzí. Dům díky použitým přírodním barvám splývá se svým okolím, což byl náš záměr. Červenou jsme použili, aby se celek trošku oživil, a snad i proto, že ji mám rád,“ přiznává autor interiéru.

Technické údaje

Užitná plocha: 270 m2; obvodové zdi: Porotherm 40 CB/S1 + 10 cm extrudovaného polystyrenu; stropy: pod pultovou střechou sbíjené vazníky, pod rovnou střechou předepnuté betonové panely; podlahy: lité Pandomo a masivní dubové; okna: hliníková (profily Schüco), střešní krytina: titanzinkový plech, střešní fólie; vytápění: tepelné čerpadlo země-voda (teplovodní podlahové vytápění) a krbová vložka; výměna vzduchu: řízené větrání s rekuperací.

Zpracováno podle textu Aleny Vondrákové pro časopis Pěkné bydlení
Foto Jaroslav Hejzlar