Rodinný dům na Červeném kopci

19.06.2019 Individuální bydlení, Rodinné domy

Zdeněk Fránek / Fránek architects
/ Velkorysý obytný prostor na kruhovém půdoryse je prosvětlený pásovým oknem. Dům má po celý den slunce i panoramatický výhled na Brno.

+

Dům stojí na prudkém severním svahu. Vzhledem k nevýhodné orientaci je navržen tak, aby jím po celý den procházel pruh světla filtrovaný zelení, v níž je ponořen. Přesně dávkované světlo umocňuje další přednost domu – výhledy do husté vegetace Červeného kopce a na panorama města. Návrh domu vznikl před deseti lety a dům byl osm let realizován. Podoba domu byla přesně dána a navržena od začátku výstavby. Dům je navržen v kombinaci monolitického železobetonu a zdiva. Výplně otvorů jsou atypické, z nerezu. Veškeré podlahy jsou z travertinu s podlahovým vytápěním. Ohřev vody je zajištěn solárními kolektory. Objekt je určen pro čtyřčlennou rodinu autorovy sestry. V suterénu se nachází zázemí s kruhovou garáží pro tři auta, kotelna, tělocvična. Kuželovitá hmota nad garáží vytváří hlavní obytný prostor, jehož úroveň je ze dvou stran – zvenku i zevnitř – přístupna po spirálách. Taktéž nejvyšší patro je přístupné pouze rampou, aby pohledy do interiéru ani exteriéru nebyly rušeny. Díky úplnému odříznutí střechy od spodní části domu je její hmota téměř nezřetelná. K mírně naddimenzované společenské části domu je naopak soukromá – intimní – mírně poddimenzována, neboť rodina žije převážně pohromadě, ve společném tekutém prostoru s řadou zákoutí určených pro různé funkce. Zásadní součástí domu je zahrada s meruňkovým sadem a uměle vytvořenou terasou se dvěma betonovými jeskyněmi
a akátovou džunglí v horní části parcely.

Autorská zpráva
Foto Ester Havlová

*

 

„Blížencem“ rodinného domu pro sestru autora je dům s ateliérem architekta v ulici Kamenná pod Červeným kopcem. Oba domy spolu korespondují výškou atiky, půdorysný tvar rodinného domu se otiskl do dispozice domu s ateliérem.

*

*

*