Rodinný dům Mělník

17.01.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Ondřej Dvořák, Jiří Matys / skutek architecture
/ Návrh domu je určen nasměrováním výhledů a orientací ke světovým stranám, tedy vztahem interiéru a venkovního prostředí.

*

Koncept
Umístění domu ve středu nevelké parcely na okraji Mělníka opomíjí tradiční dělení zahrady a akcentuje propojení domu s charakteristickými výhledy do krajiny. V každé fasádě je zapuštěn jediný otvor, přičemž  počet otvorů se rovná počtu unikátních výhledů do okolí. Výhledy jsou nasměrovány na mělnický zámek, vinice, poutní kostel Nejsvětější Trojice v Chloumku
a panorama Řípu.
Velikost, proporce a umístění okenních otvorů jsou určeny nasměrováním výhledů a orientací ke světovým stranám, tedy vztahem interiéru a venkovního prostředí. Velké francouzské okno vede z obývacího pokoje na zahradu, okna s vyšším parapetem v obývacím pokoji a pracovně poskytují výhled na cestu, z cesty je však dovnitř obtížné nahlédnout. Nízký  parapet
v dětských pokojích a herně nebrání ve výhledech ani těm nejmenším.
Zapuštění oken chrání místnosti před ostrým slunečním světlem a nepřízní počasí. Hloubka zapuštění tvoří v interiéru při stěnách okolo oken 60 cm hluboké niky určené pro vestavbu nábytku. To poskytuje v místnostech dostatek prostoru pro úložné skříně a knihovny, které nezasahují do čistě obdélných půdorysů.

Dispozice
Jednogenerační rodinný dům o půdorysných rozměrech 13,3 x 8,3 m má dvě obytná podlaží. Největším prostorem v přízemí je obývací pokoj s kuchyní, orientovaný velkým oknem na západní terasu. V patře je ústředním prostorem ložnicové části hala, která slouží jako šatna před koupelnou i jako herna dětí. Dřevěné schodiště pokračuje okolo železobetonového vřetene až do střešní nástavby, ze které je výstup na terasu.

Konstrukční řešení
Obvodové zdivo a vnitřní příčky jsou vystavěny z cihelných bloků, z vnější strany zateplené kontaktním systémem. Konstrukce střešní nástavby
a zapuštěných okenních nik je dřevěná montovaná s izolační výplní, tesařská konstrukce je složena z nosného rámu a pomocné kostry. Meziokenní panely
a střešní nástavba jsou obloženy modřínovým dřevem. Základy a stropy jsou železobetonové monolitické, v interiéru přiznané jako pohledové.

Energetická náročnost domu je optimalizována pro nízkoenergetický standard. Místnosti v přízemí jsou vytápěny podlahovým topením a ložnice v patře radiátory. Peletkový kotel je umístěn v technické místnosti vedle vstupu
a zajišťuje vytápění i ohřev teplé vody. Větrání je přirozené. Kanalizace je svedena do domovní čističky odpadních vod, dešťová kanalizace je svedena drenážním systémem do vsaku.
Součástí zahradních úprav bude lehký přístřešek pro auto, který obrostou vinné keře.  Jako odraz minimalistické architektury budou v zahradě vysázeny jedlé druhy rostlin a starých krajových odrůd ovocných dřevin namísto novodobých zahradních hybridů.

Pozemek 1056 m2, zastavěná plocha 104 m2, podlahová plocha 199 m2.
Spolupráce Miroslav Juren, Vratislav Jílek, Petr Fajman, Klára Dědová

Autorská zpráva
Foto Martin Šimral a archiv autorů