- Bydlení IQ - http://www.bydleni-iq.cz -

Rodinný dům Masečín

Mjölk architekti
Návrh přestavby respektuje nejenom základní hmotu původního domu, ale i charakter a určitou atmosféru bývalého stavení.

*

Rekonstrukce pro bezva lidi, co si uměj užívat života… Holky a mašiny, záplaty na džíny…
P.S. „Ivo, tu střechu jste natíral zbytečně.“

Mjölk

*

Stávající dům stojí v zástavbě rodinných domků různého stáří i stylů, hodnota místa spočívá spíše ve vzrostlé zeleni okolních zahrad, a především v blízkosti překrásné krajiny zalesněných břehů meandrující říčky Kocáby, která svými kaňony s peřejemi jarní divoké vody i zlatonosnou minulostí připomíná westerny; v minulém století přilákala spoustu trampů k zakládání osad
a dodnes tu životu v lůně přírody jejich potomci holdují.

Samotný dům je částečně podsklepený, suterén ale vystupuje v jižním svahu nad terén, kde mohutné pilíře nesou balkon a vymezují zastřešený prostor nahrazující kůlnu k uskladnění dřeva. Na východní straně plechová střecha domu překrývá (trochu ponurou) lodžii, ze severu stoupá ke vstupu do přízemí venkovní schodiště.

Návrh přestavby respektuje nejenom základní hmotu původního domu, ale
i charakter a určitou atmosféru, zachovává polohu zvýšeného vstupu a venkovních prostorů navazujících na obytné místnosti. Mění ale dům na opticky lehkou, moderní stavbu, velkými okenními otvory vnáší do interiéru značné množství světla a slunce. Dříve těžkopádný jižní balkon nesou subtilní ocelové podpěry, stejně jako přesah střechy na místě tmavé lodžie. Obytný prostor
s balkonem propojují francouzská okna, motiv balkonu se v menší podobě opakuje také v podkroví.

Severní a západní fasáda dostaly jednodušší, téměř geometrickou formu hranolu se sedlovou střechou bez přesahu. Usměrňují tak trochu rozvernou hru balkonů, stříšek a šikmých sloupků opačné části domu, vnášejí do celkové hmoty klidnější řád, který se nenásilným opakováním čtvercového tvaru oken promítá i na stranu „neřádu“.

Vystupující suterén se využil pro umístění garáže, skladů a technického zázemí, zvýšené přízemí zaujímá obytný prostor s kuchyní a navazující pracovnou. Skládací stěny zajišťují variabilitu prostoru, který se může měnit podle potřeb a nálad obyvatel domu. Stěny jsou potištěny motivy stejně hravými, jakými se dům obalil z vnější strany. Celý interiér působí stejně lehce jako nové fasády, volbou světlých barev se zdůraznilo světlo, které do obytného prostoru prostupuje ze všech světových stran.

Podkroví s ložnicí rodičů a dvěma dětskými pokoji dostalo kromě štítových oken také střešní okna, z ložnice mohou rodiče vystoupit na balkon, odkud se otevírá nejhezčí výhled do krajiny. Dům je opravdu navržen „pro lidi, co si uměj užívat života…“

-věk
Foto archiv autorů

*

*

*