Rodinný dům Jiřetín

30.08.2017 Individuální bydlení, Rodinné domy

Markéta Bromová
/ Tradičními materiály a
malým objemem respektuje dům charakter
místa. Díky modřínovému pobití se v čase mění a usazuje v krajině.

*

Dům byl navržen pro mladého učitele do malé obce Jiřetín pod Jedlovou, jednoho z nejmalebnějších městeček v severních Čechách. Klient získal od rodičů rohový pozemek, který sloužil několik let celé rodině jako ovocný sad. Ze severní strany pozemku je krásný výhled do krajiny, z jižní části zase přes zahradu na dominantu okolí – Kapli sv. Kříže.
Snahou bylo navrhnout malý objem domu v tradičních materiálech, který co nejvíce respektuje charakter místa. Stavba má elementární tvar, v budoucnu by ji měly doplnit navrhnuté dřevníky, které se stanou součástí oplocení. Díky nim bude jižní terasa zcela ukryta od pohledů z ulice. Severní předprostor domu není oplocen. Stává se tak poloveřejným místem, jakýmsi nárazníkem. Oproti tomu jižní část parcely, celá zahrada, a především terasa bude schována za budoucí dřevníky. Chování domu na pozemku a ke svému okolí je spíše introvertní. Dům je orientován delšími stranami sever-jih. Konstrukční systém je z modifikovaného systému Two by Four. Vnější povrch je obložen modřínovými prkny s lazurovým nátěrem. Celkový výraz domu doplňuje plechová střecha v černé barvě.

Ze vstupní místnosti se vchází do velkého obytného prostoru – jakési venkovské světnice, kde se nachází také kuchyně, prostor je v přímém kontaktu s terasou zahrady. Na tuto 50 m2 velkou obytnou místnost, kde rozrůstající se rodina tráví podstatnou část dne, se soustřeďuje veškerá pozornost. Vedou z ní troje dveře skrz dřevem obloženou stěnu do ložnice, koupelny a zase zpátky do vstupních prostor.
Schodiště do podkroví je orientováno podélně s obytným prostorem, částečně odděluje jídelnu a vstupní dveře do koupelny.
V podkroví se nacházejí dva pokoje, pracovna a koupelna.
Investor si přál velké technické zázemí nebo garáž, kde by bylo možné v zimě seřizovat kola, které jsou jeho velkou vášní. Z garáže se také dostaneme přímo na zahradu a terasu.

Díky modřínovému pobití se dům v čase mění a usazuje v krajině. Prvopočátkem byly naše ambice dát příklad ostatním, že není vždy nutné stavět ze superizolačních tvárnic v místech, kde po staletí fungovaly podstávkové dřevěnice.

Plocha pozemku 915 m², zastavěná plocha 125 m², obestavěný prostor
651 m³.

Autorská zpráva
Foto archiv autorky