Rodinný dům, Cēsis, Lotyšsko

12.03.2018 Ekologie, Individuální bydlení, Rodinné domy

OUTOFBOX Architecture
/ Prosklením fasády od podlahy až ke stropu mizí optická bariéra mezi obytným prostorem a okolní kopcovitou přírodou.  

*

Cēsis, středověký přístav a obchodní město na severu Lotyšska, leží
v romantickém prostředí kopců a nížin nad řekou Gaujou, která svůj název propůjčuje i přilehlému národnímu parku Gauja National Park. Architekti si byli dobře vědomi tohoto výjimečného prostředí, a tak rodinný dům tvořili
s respektem k místní krajině a topografii stavební parcely. Orientace svahu
a zapuštění do strmého terénu na břehu řeky vybízelo k variabilitě, díky které má dům na každé straně jinou tvář. S ohledem na zajištění soukromí pro majitele je fasáda nejméně transparentní u přístupové cesty a celý dům je
z této strany k vidění pouze částečně. Naopak jihozápadně orientovaná strana vily se doslova otevírá do údolí. Fasádu všech tří podlaží tvoří rozsáhlé velkoplošné zasklení a interiér se zcela odhaluje exteriéru.

Tři průhledné úrovně
Spodní podlaží, které z cesty není vůbec vidět, slouží k volnočasovým aktivitám a saunování. Relaxační zónu doplňuje vinný sklep a rozsáhlá terasa
s bazénem. V přízemí na přístupové úrovni domu se nachází velká obytná místnost s kuchyní a jídelnou, otevřeným krbem a dvěma pokoji pro hosty. Díky 12 metrům široké a na celou výšku podlaží velké skleněné posuvné stěně se majitelé dennodenně kochají krásou měnící se přírody a za příznivého počasí mohou tuto nepatrnou vizuální bariéru odsunout a se zelení splynout úplně.
Obývací pokoj se otevírá až do horního patra. Po schodišti se vychází na vnitřní betonovou galerii, zpřístupňující pokoje klidové zóny, tedy pracovnu
a velkou ložnici s terasou. Z té se naskýtá ohromující výhled nad korunami stromů do starého údolí řeky Gauji.

Vysoce tepelně izolovaná konstrukce
Navzdory rozsáhlému zasklení se podařilo dodržet nízkoenergetické stavební technologie a principy. Klíčem k úspěchu se stal kompaktní stavební projekt kubických tvarů s optimálním poměrem fasády k obytné ploše a s využitím vysoce tepelně izolovaného fasádního systému Schüco s trojitým zasklením. Orientace těchto ploch na jih a západ přispívá k energetické účinnosti a využití přirozeného světla. Energetickou bilanci obvodového pláště zlepšují i termické solární kolektory umístěné na střeše objektu.
Podzemní podlaží a přízemí vily tvoří dvouvrstvá vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která umožňuje betonový povrch přiznat zevnitř i zvenku. Horní podlaží má záměrně odlišné provedení. Celoprosklená konstrukce se subtilním kovovým rámem přináší 270° panoramatický výhled.

Systém posuvných dveří
Čistý puristický design přenesli architekti z OUTOFBOX ve spolupráci s Lolot Design také do interiéru, zásluhu na tom mají přiznané betonové povrchy
a velkoplošné zasklení v minimalistických hliníkových profilech. Pocit útulnosti
a pohodlí navozuje přírodní dub (nejen) na podlaze a pečlivě navrhované prvky, jako je krbová vložka a dekorativní kovové schodiště. Koncept osvětlení – kombinující skrytě a do zdi instalované jednotky se svislými světelnými prvky – vytváří individuální světelné scenérie, které lze pomocí vhodné aplikace jednoduše ovládat přes chytrý telefon.
Do takto pojatého projektu skvěle padla volba okenních a posuvných systémů německé značky Schüco. K dokonalosti nechybí rámy a kování bezbariérově zabudované do podlah a stropů, minimální pohledová šířka profilů nebo strukturální kapacita pro integraci rozsáhlých elementů s trojitým zasklením. Uživatelé ocení „smart“ funkce v podobě mechatronického kování Schüco TipTronic pro motorizované otevírání a zavírání oken a systému e-slide, plně skrytého pohonného systému, který jednoduše, bezpečně a automatizovaně otevírá, zavírá a zamyká velkoformátové posuvné jednotky.

Celková obytná plocha 280 m².

Autorská zpráva
Foto
Māris Ločmelis

http://outofbox.lv/

https://www.facebook.com/oobarchitecture/