Rodinná vila pod Špičákem

14.05.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Radomír Grafek / RG Architects
/ Maximální propojení s přírodou je mottem návrhu. Výhled do okolní krajiny mají nejenom obytné místnosti, ale také venkovní prostory.

*

Rodinná vila se nachází na okraji města Varnsdorf pod kopcem Špičák, blízko hranice se Spolkovou republikou Německo. Jižní svah nabízí překrásný výhled na Lužické hory, při dobré viditelnosti lze dohlédnout i na Jizerské hory
a libereckou dominantu Ještěd.
Hlavní vstup a vjezd na pozemek z místní komunikace je situován v jihovýchodní části pozemku. Na vstupní prostor, tvořený posuvnou bránou
a vstupní brankou, přímo navazuje objekt garáže, která umožňuje parkování dvou osobních automobilů a poskytuje místo pro zahradní techniku.
Pro nerušený výhled do okolní krajiny, proslunění obytných místností domu
a ideální situování venkovních teras s bazénem byla vlastní hmota rodinného domu osazena do vrchní části pozemku. Hlavní vstup do domu je orientován na severovýchod a vede k němu příjezdová cesta zakončená točnou, jejíž střed tvoří strom. V návaznosti na točnu je zde situováno i otevřené přestřešené stání pro dva osobní automobily s přístřeškem na dřevo a kotcem pro psa.

V navrhovaném architektonickém řešení domu je patrný průnik geometrických hmot, hlavní půdorys domu má rozměry cca 23,0 m × 8,5 m a výšku přes dvě podlaží domu – cca 6,0 m. Hlavní hmota domu, která je přestřešena plochou střechou, je tvořena formou dvou na sebe položených kvádrů. Žádaného architektonického efektu je docíleno uskočením hmoty vrchního patra jednoho z kvádrů a částečným „vyřezáním“ obou hmot až do podoby dvou horizontálních desek tloušťky 0,5 m. Ty jsou pak mezi sebou spojeny na výšku podlaží pouze prosklenými výkladci s posuvnými dveřmi. Toto „vyřezání“ hmoty domu není samoúčelné, ale reaguje na orientaci objektu ke světovým stranám a na navrženou vnitřní dispozici domu, což ve výsledném řešení vytváří podobu přestřešených vstupů, pergol venkovních teras a prosklených fasád v hlavních obytných prostorách domu.
Do takto vytvořené hlavní hmoty domu jsou pak ze tří světových stran nasunuty přízemní kubické hmoty o rozměrech 12,5 m × 6,0 m, 13,5 m × 6,0 m a 7,5 m × 6,0 m, které jsou přestřešeny plochými střechami. Do těchto hmot jsou také „vyřezány“ okenní otvory, které svým členěním ve fasádách
a proporcemi reagují na vnitřní dispozici a funkci domu.

Hlavní vstup do domu je vzhledem ke stávajícímu komunikačnímu napojení situovaný na severovýchod. Za hlavním vstupem do domu se nalézá prostorné zádveří s vestavěnými skříněmi a úložnými prostory. Ze zádveří se pak vchází do hlavního obytného prostoru se schodišťovou halou, ze které je umožněn vstup jak do hlavní obytné části, tvořené obývacím prostorem a ostrůvkovou kuchyní s jídelnou, tak i do klidových částí domu – ložnice se šatnou
a koupelnou, hostinského pokoje se samostatným hygienickým zařízením. Z chodby, která směřuje do hostinského pokoje situovaného v severovýchodní části domu, je dále umožněn vstup i do místností skladu, toalety a prádelny. Ložnice, která je situována jihovýchodním směrem, má výstup na terasu s bazénem.
Obývací prostor definují dvě hmoty komínů, které jako dvě vertikály procházejí celým domem. Toto gesto je inspirované předchozím bydlením majitelů, kdy v jejich původním podkrovním bytu prostor definovaly právě masivní komíny, přičemž záměrem architekta bylo tento prvek použít tak, aby se majitelé v novém cítili „jako doma“. Součástí kuchyně s jídelnou je také přilehlá spíž na potraviny.
Přístup do dětského pokoje, který je situován na jihozápadní světovou stranu, je umožněn ze společného prostoru. Z předsíňky pokoje se vstupuje do sauny s koupelnou, která zároveň slouží i pro uživatele dětského pokoje. Na ni pak navazuje fitness s výstupem na terasu za domem. Součástí schodišťové haly jsou dvě jednoramenná schodiště, která zpřístupňují podzemní podlaží a horní patro domu.

V podzemním podlaží domu je přímo pod prostorami obývacího pokoje umístěna klubovna s minibarem a krbovou vložkou. Na klubovnu přímo navazuje chodbička, směřující do vinného sklípku majitele domu. Ostatní suterénní prostory tvoří technická místnost, ve které je umístěna technologie bazénu, ohřevu TUV, vytápění a chlazení domu. Za tímto prostorem se dále nachází prostor hobby dílny, doplněný toaletou. Ze suterénních prostorů je možno vejít samostatným vstupem přímo na venkovní terasu po venkovním schodišti.

V prostorách druhého nadzemního podlaží je situována knihovna a pracovna s vlastní toaletou. Součástí patra je i venkovní zastřešená terasa s vířivkou.
I z této terasy lze po venkovním schodišti sejít na venkovní terasu v přízemí. Pracovnu doplňuje druhá intimnější terasa.

Na venkovních, výškově uskočených terasách je bazén situovaný tak, aby při plavání poskytl výhled do širokého okolí. Na bazén navazuje vodopád tekoucí do rybníčku, kde majitel domu chová vlastní ryby. Potok vytékající z rybníčku protéká celou zahradou, která je jemně modelována terénními svahy
a u domu doplněna gabionovými zídkami.

Dům je navržen v nízkoenergetickém standardu, na střeše jsou umístěny fotovoltaické panely sloužící k získávání energie pro tepelné čerpadlo. Dům má k dispozici vlastní studnu.

Zastavěná plocha je 380 m², užitná plocha 682 m².
Spolupráce Zdeněk Navrátil, Miroslav Kukrál.

Autorská zpráva
Foto Petr Adámek

Videoprezentace YouTube