Rezidence Nad rybníky

06.08.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Roman Kučírek, Jan Komárek / 3K Architects
/ Požadavky na provoz domu a svažitost parcely ovlivnily návrh domu:
tři hlavní hmoty (křídla) jsou propojeny vstupní halou.

*

Naše srdcová záležitost. Severní část obce Suchá u Havlíčkova Brodu. To nejlepší v této lokalitě si pro nás osud nechal na závěr. Zadáním bylo navrhnout luxusní rezidenci pro klienty s citem a vkusem, za což je architekt vždycky rád.

Hned v úvodu skicování jsme se museli vypořádat s přáním klienta postavit jednopodlažní bezbariérový dům s komfortním obytným prostorem, dostatečným technickým zázemím, prostornou garáží pro obytné auto, terasou s bazénem a vinným sklípkem, a to vše ve svažitém terénu. Klienti měli od začátku jasnou představu o venkovních materiálech. Preferovali materiály jako celodřevěný obklad objektu, plechovou střešní krytinu, obklad z velkoformátových desek, případně omítku. Od začátku jsme byli naladěni na stejnou notu.

Na základě požadavků na provoz domu a svažitost parcely jsme navrhli tři hlavní hmoty, chcete-li křídla spojená vstupní halou. Dvě obytná křídla jsou navržena v tradičních proporcích venkovských, ač moderních staveb s celodřevěným obkladem ze sibiřského modřínu a plechovou falcovanou krytinou. Křídlo garáží je z důvodu výšky obytného auta navrženo jako kubická hmota s obkladem z exteriérových kompaktních desek a s plochou střechou.

Ze vstupní haly se dostaneme do hlavního obytného křídla s výměrou 64 m2, odkud je překrásný výhled do údolí s rybníky. Obytný prostor je otevřen do krovu a k jeho dominantám bezesporu patří oboustranný krb a netradiční přiznaná konstrukce krovu, která bude navíc zvýrazněna nepřímým osvětlením. Přes halu je přístupné ložnicové křídlo klientů, kde se rovněž nachází šatna, koupelna a pracovna. Třetí křídlo tvoří technické zázemí objektu se skladem a garáží pro osobní a obytné auto klientů. Na západní straně domu je navržena terasa, která je u obývacího pokoje krytá. Celá terasa je v jedné rovině s domem a převýšení terénu je tak překonáno opěrnou stěnou z pohledového betonu. Díky převýšení pozemku jsme mohli za opěrnou stěnu elegantně umístit venkovní bazén a ze zahrady přístupný vinný sklípek. Už se nemůžeme dočkat, až si s klienty vychutnáme úchvatný pohled na údolí s rybníky.

Autorská zpráva