Rekonstrukce vily ve Zlíně

12.12.2018 Individuální bydlení, Rekonstrukce, Rodinné domy

Ondřej Zámečník, Marek Tůma / m.ausarchitects
/ Rekonstrukcí se funkcionalistická vila přiblížila své původní podobě, která byla částečně znehodnocena necitlivými zásahy.  

*

Funkcionalistická vila z roku 1939, jež leží ve zlínské části Lazy, byla zrekonstruována s ohledem na svou původní podobu. V 90. letech byla částečně znehodnocena v důsledku necitlivých stavebních úprav v podobě výměny oken, úpravy střechy či přístavby kůlny.

Díky snaze o zachování originální velikosti převážné většiny okenních otvorů se nynější podoba vily velmi blíží jejímu původnímu návrhu. Novým zásahem tak bylo pouze vytvoření francouzského okna v ložnici a zvětšení stávajícího okna v jídelně. Velkému schodišťovému oknu bylo na druhé straně navráceno jeho původní členění. Fasáda byla navržena a posléze realizována jako kombinace bílé a kontrastní tmavě šedé barvy suterénu a dřevěných oken provedených v téže barvě.

Dispoziční řešení vycházelo z původního zdařilého návrhu, který bez výhrad splňoval současné požadavky na bydlení. Nad rámec původního konceptu došlo k propojení kuchyně s jídelnou a k dispoziční úpravě koupelny a šatny v druhém podlaží. Největší změnou bylo zrušení vjezdu do garáže v suterénu domu, která byla vzhledem k dnešním prostorovým požadavkům již nedostačující. Z toho důvodu byla před domem navržena dvě parkovací stání.

Rekonstrukci završily doprovodné terénní a zahradní úpravy v podobě nových zahradních schodů, chodníků a nové výsadby zeleně.

Autorská zpráva
Foto Martin Krba

*

*

*

*