Rekonstrukce rodinného domu na Spořilově

20.12.2019 Individuální bydlení, Rodinné domy

Barbora Kopečná / Baraak Architekti
/ Kompletní rekonstrukce malého řadového domu na Spořilově dala bydlení zcela nový charakter.

*

„Když navrhujete pro svoje nejbližší, soustředíte se na to podstatné. A neděláte kompromisy.“

*

Klasická řadová zástavba pražského Spořilova ze třicátých let je všeobecně vnímána jako velmi kvalitní bydlení v příjemné rezidenční čtvrti. Na druhou stranu stavební kvalita domů z třicátých let není příliš velká a stejně tak hustota zástavby řadových domů nedává architektovi příliš velký prostor pro realizaci. Kompletní rekonstrukcí domu se podařilo nejen zcela proměnit interiéry, dát jim novou kvalitu, ale především dům rozšířit a smysluplně propojit s exteriérem.
Kompletní rekonstrukce malého řadového domu na Spořilově dala domu zcela nový charakter, rozšířila podlahovou plochu o obývací pokoj a také venkovní posezení do zahrady. Obě funkce jsou sjednoceny pod jeden jednopodlažní rámový celek z pohledového betonu. Obytná část je po nejvýraznějším zásahu směrem do vnitřní zahrady lépe propojená se zahradou, a to jak výškově, tak okny.

Vstupní část domu byla nově postavena, protože ta původní se odtrhávala
a stavebně byla nevyhovující. Během rekonstrukce byly ve všech ohledech dodrženy výšky venkovních říms, stejně jako charakter oken a tvar střechy. Okna jsou v domě osazena všechna nová, střecha s nadkrokevní izolací, což je technicky lepší řešení. Tím se navíc v interiéru vytvořilo více místa pod krovem, jehož konstrukce zůstala odkrytá.
Největším oříškem při rekonstrukci bylo rozšíření domu v jeho střední části. To vyřešila přístavba monolitického bloku obývacího pokoje se vstupem plynule přecházejícím do zahrady.

V interiéru, který byl kompletně nově navržen, vznikla plnohodnotná kuchyně, jež nahradila původní kuchyňský kout. Přibyla také prostorná jídelna a obývací pokoj, oba prostory s minimalistickým vybavením několika solitérními kusy nábytku s nadčasovým designem. Podlahy v přízemí barevně sjednotily tradiční materiály, marmoleum a klasická dlažba.
Patro bylo nově otevřeno do krovu, tím místnosti získaly přidané patro na spaní (dříve to byla jen malá, špatně využitelná půda). Využívá se pro občasné přespávání vnoučat, která tady získala své zázemí.

V horním patře vzniklo nové WC a šatny. „Chtěla jsem nevelký prostor využít doslova do posledního centimetru. Protože každý, kdo zná spořilovskou zástavbu, ví, že tohle opravdu není žádná velkorysá vila, ale řadovka původně určená pro úředníky spořitelny,“ komentuje limity prostoru Barbora Kopečná. Z toho také vyplynula nutnost navrhnout a vyrobit veškerý nábytek a dveře na míru danému prostoru.

K domu také patří malá zahrada, kterou investor v nejbližší dokončí podle návrhu ateliéru Partero.

Užitná plocha nově: 103,7 m2
1.PP: sklep 14,5 m2
1.NP: obytná část včetně příslušenství 60,8 m2, terasa s pergolou 18,1 m2
2.NP: obytná část 42,9 m2
Plocha pozemku: 217 m2

Autorská zpráva
Foto
Juliana Vlčková

*