Rekonstrukce řadového domu v Praze

22.11.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Jan Stempel, Jan Tesař / Stempel & Tesar architekti
/ Řadový dům ze 70. let byl přebudován tak, aby sloužil pětičlenné
rodině a poskytl bezbariérové bydlení prarodičům.

*

 

Protože stávající bydlení bylo pro pětičlenou rodinu malé, rozhodli se klienti koupit řadový dům ve stejné městské části, jako doposud bývali. Jedním z požadavků mimo většího prostoru pro celou rodinu bylo i to, aby v řadovém domě bylo možné vybudovat bezbariérové bydlení pro rodiče majitelů.

Řadový dům byl vybudován v 70. letech minulého století. Dům je v rámci interiéru dělen do čtyř podlaží posunutých o půl patra. Při rekonstrukci došlo k největším změnám právě v nejspodnějším podlaží. To bylo prohloubeno
a přestavěno na garsoniéru s vlastním vstupem. Z garsoniéry je také přímý výstup na zahradu. Toto přebudování nabízí jednak dostatek vlastího soukromí, a na druhou stranu možnost kdykoliv být v kontaktu s rodinou, která obývá horní část domu. Ve spodním podlaží je umístěna také technická místnost.

Na druhé úrovni domu se nachází hlavní vstup do řadové vily. Zde najdeme
i ložnici majitelů se spoustou nenápadných a funkčních úložných prostorů, vlastní koupelnou a rafinovaným schozem na prádlo, který vede skrz celý dům od nejvyššího patra až k technické místnosti.  Z ložnice je možné vystoupit francouzským oknem na terasu zahrady.

Třetí úroveň je tzv. společenská. Zde je situován obývací pokoj s kuchyní
a jídelnou. Celému obytnému prostoru dominuje vysoký krb obložený cortenovým plechem vyrobeným na míru, krb je obklopen z obou stran velkou knihovnou. Společenské patro je velmi prostorné a nabízí možnost vyjít na terasu, ze které vedou schody přímo do zahrady.

Nevyšší úroveň domu je ryze pro děti, se dvěma dětskými pokoji, koupelnou
a toaletou.  Větší dětský pokoj je již předem navržen tak, aby ho bylo možné rozdělit v budoucnu příčkou, což poskytne dospívajícím dětem více soukromí.

Převážná většina truhlářské práce je v řadové vile řešena na míru, aby co nejlépe odpovídala požadavkům majitelů a prostorovému řešení. Nový vzhled domu je dán kombinací bílé omítky a kovových prvků uplatněných při realizaci terasy a hlavního vstupu.

Pozemek 340 m2, zastavěná plocha 148 m2.

Autorská zpráva
Foto
Fotes

*

*

*